Den 18 måneder lange handelskrigen mellom USA og Kina har rammet begge landene – til tross for at USAs president Donald Trump sier at den amerikanske økonomien er forskånet.

Soyabønner og andre landbruksprodukter råtner og truer Trumps støtte i den amerikanske Midtvesten før presidentvalget i 2020.

Trump åpner døren

USA og Kina har forsøkt å tone ned angrepene mot hverandre de siste dagene. Kina vil la import på 16 varegrupper slippe ny straffetoll.

President Trump har svart med å utsette økningen av straffetoll på produkter verd 250 milliarder dollar fra 25 til 30 prosent med to uker i oktober idet nye forhandlinger skal starte.

Begge land er utmattet. USA ønsket opprinnelig å redusere underskuddet på handelsbalansen med Kina. Konflikten er senere blitt utvidet til å forsøke å endre den kinesiske økonomien. USA har innført sanksjoner mot det kinesiske teknologiselskapet Huawei av nasjonale sikkerhetsårsaker.

Kina har foreslått å skille handel og sikkerhetsspørsmål i de kommende handelsforhandlingene, som skal starte i USA i begynnelsen av oktober.

Trump er ikke avvisende. På vei til et valgkamprally i Baltimore ble han spurt om han er åpen for å inngå en begrenset avtale med Kina.

– Hvis vi klarer å få til en avtale, så la oss gjøre det. Mange snakker om en midlertidig avtale. Det betyr at vi tar deler av gangen, de enkleste først. Det er ikke noe enkelt eller vanskelig. Enten er det en avtale eller så er det ikke en avtale. Det er noe jeg vil vurdere, tror jeg, sa Trump.

Ifølge en offisiell uttalelse fra Det hvite hus er målet fortsatt å forhandle frem en omfattende avtale med Kina.

Kinesisk landbruksimport

Amerikanske bønder er hardt rammet av handelskrigen med Kina og er utestengt fra viktige deler av det kinesiske markedet. Mange støttet Trump under valget i 2016 og han er avhengig av deres støtte i viktige vippestater i 2020.

«Det er ventet at Kina vil kjøpe store mengder av våre landbruksprodukter», skrev Trump på Twitter torsdag.

Eksporten av soyabønner har kollapset siden 2017. I løpet av de neste dagene vil mellom 12 og 20 fraktskip sette kursen fra den amerikanske vestkysten til Kina med inntil en million tonn soyabønner. Dette ble bekreftet av U.S. Soybean Export Council torsdag.

– Vi er fornøyde med å se det tilsynelatende tøværet i forholdet. Vi skulle ønske handelen ville returnere til normale tider, sier direktør Jim Sutter til New York Times.

Tilrettelegger for konsultasjoner

Afrikansk svinepest har ført til nødslakt av svinebesetninger i deler av Kina, mangel på svinekjøtt og høye priser.

Trump har svart med å gi amerikanske bønder økonomisk kompensasjon på 16 milliarder dollar i år på grunn av tap fra handelskrigen. Så lenge handelskrigen pågår, mister de markedsandeler og nettverk i Kina – ikke bare omsetning.

Pressetalsmann Gao Feng i det kinesiske handelsdepartementet bekrefter at det kan gå mot økt import av amerikanske landbruksprodukter.

– Selskaper viser interesse for blant annet soyabønner og svinekjøtt. Jeg håper at Kina og USA vil bevege seg i samme retning og skape gunstige betingelser for konsultasjoner, sier Gao til New York Times.

Børsene i Kina, Taiwan og Sør-Korea holder stengt fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.