Etter et sammenbrudd i kontakten mellom USA og Kina og utsettelse av nye samtaler, er landene blitt enige om å møtes i oktober til nye forhandlinger. Først skal Folkerepublikken Kina feire 70-årsdagen. Det skal skje ute at det samtidig skjer en økning i straffetollen.

Viser velvilje

President Donald Trump eskalerte handelskrigen nok et skritt i august da han økte straffetoll på kinesisk import verdt 250 milliarder dollar fra 25 til 30 prosent etter at Kina hadde svart på en økning av straffetoll fra september.

Den nye amerikanske straffetollen skulle innføres fra 1. oktober. Nå har Kina fått en liten utsettelse.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank tror handelskrigen vil vare i minst ett år til

«På forespørsel fra visestatsminister Liu He, og på grunn av at Folkerepublikken Kina skal feire sitt 70-årsjubileum 1. oktober, er vi blitt enige om, som en gest av velvilje, å flytte datoen for økte tollsatser til 15. oktober», skrev Trump på Twitter natt til torsdag.

Trump ønsket opprinnelig å doble straffetollen til 50 prosent, men besinnet seg etter at finansminister Steven Mnuchin mobiliserte amerikanske konsernsjefer for å ta kontakt med Trump.

Det kinesiske kommunistpartiet har lagt opp til en stor feiring og markering av at det er 70 år siden partiet vant kampen om Kina, og etablerte Folkerepublikken i 1949.

Visestatsminister Liu He skal lede den kinesiske delegasjonen som kommer til USA i oktober.

«Ønsker beslutningen velkommen. Det må bli sett på som en gest fra USAs side for å skape et godt utgangspunkt for handelssamtalene i begynnelsen av oktober», skriver sjefredaktør for den statseide avisen Global Times, Hu Xijin.

Hu Xijin har under handelskrigen hatt svært gode kontakter til topps i den kinesiske regjeringen og har kommunisert hva Kina tenker og planlegger.

Bedre forhandlingsklima

Etter en sommer med høy temperatur fra begge sider har det de siste dagene vært forsøk på å legge til rette for et bedre forhandlingsklima. Kina fjernet onsdag straffetoll på 16 ulike grupper av amerikansk import. Dette vil ikke slå ut for amerikansk landbrukseksport.

– Dette var en gest, og den var viktig. Folk var sjokkert. Jeg var ikke sjokkert. Jeg har å gjøre med dem, jeg vet jeg vil like dem og vi kan gjøre noe, sa Trump onsdag ettermiddag – før han utsatte ny straffetoll med to uker.

Eksporten av soyabønner til Kina har kollapset – fra 12,2 milliarder dollar i 2017 til 3,1 milliarder dollar i fjor. De siste månedene har eksporten stanset helt opp.

– Overspilt kortene

Finansminister Steven Mnuchin sa tidligere denne uken at handelskrigen har påført den kinesiske økonomien skade.

– Vi har ikke sett noen som helst innvirkning på den amerikanske økonomien, sa han.

Dette tilbakevises av blant andre interesseforeningen National Foreign Trade Council.

– Det forårsaker allerede stor skade her og nå rammes forbrukere hardere. Frykten er at vi har overspilt kortene vi har på hånden på en måte som ikke flytter kinesiske posisjoner i riktig retning, sier direktør Rufus Yerxa til CNN.

Ifølge finansinstitusjonen JPMorgan koster handelskrigen en vanlig amerikansk familie 600 dollar i året. Dette vil øke til 1000 dollar hvis ny straffetoll innføres i oktober og desember.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.