Etter en urolig uke ved amerikanske og asiatiske aksjemarkeder er investorer avventende og spente på hvordan opptrappingen i handelskonflikten mellom USA og Kina vil skade selskaper som driver utstrakt handel med motparten.
Mest eksponert
Apple er det amerikanske selskapet som har høyest omsetning fra Kina. I fjor utgjorde det kinesiske markedet 18 prosent av den samlede omsetningen – 44,8 milliarder dollar. Det aller meste kommer fra salg av Iphone-modeller.
– Apple er det selskapet som er mest eksponert, sier direktør Neil Campling hos Mirabaud Securities til CNBC.
Ifølge Campling har Apple begynt å forberede seg på en mulig handelskrig ved å øke lagerbeholdningene. Fra fjerde kvartal i fjor til slutten av første kvartal økte verdien på lagerbeholdningene med over 70 prosent.
– Dette er for å beskytte seg mot fremtidige forstyrrelser i forsyningskjeden da Apple kan havne i skuddlinjen i handelskrigen, sier han.
Advarte Trump
Apples konsernsjef Tim Cook, som har vært kritisk til president Donald Trumps politikk, hadde et møte med Trump i Det hvite hus i mai, ifølge New York Times.
Cook advarte Trump mot å starte en handelskrig med Kina, da dette ville ramme Apple og andre amerikanske teknologiselskaper hardt. Det er ikke bare straffetoll som Apple-sjefen frykter, men også mer skjulte sanksjoner mot Apple-produkter i form av forstyrrelser i produksjonen.
Nesten alt av Apples produkter produseres i Kina. I 2017 solgte Apple 41 millioner Iphone-modeller i Kina og har den femte største markedsandelen i landet, hvor lokale selskaper dominerer, ifølge IDC.
Intel og Qualcomm hadde begge en omsetning fra Kina på rundt 15 milliarder dollar i fjor. For Qualcomm utgjorde dette 64 prosent av omsetningen. Wynn Resort, som driver kasinoer og hoteller i Macau, har hele 71 prosent av omsetningen fra Kina.
Kina-investeringer i USA stuper
Også kinesiske selskaper forbereder seg på en smertefull handelskrig. Kinesiske investeringer til USA har falt med 92 prosent i årets fem første måneder sammenlignet med i fjor, ifølge en ny rapport fra Rhodium Group.
Kinesiske investeringer i USA endte på 1,8 milliarder dollar frem til slutten av mai. I første halvår i 2016, før Trump vant presidentvalget, foretok kinesiske selskaper investeringer på 19,5 milliarder dollar. I fjor var det på 26,7 milliarder dollar i de første seks månedene.
– Den mer konfronterende linjen som kjøres fra Trump-administrasjonen mot Kina har ført til usikkerhet om disse selskapenes posisjon i USA, sier direktør Thilo Hanemann, som er en av forfatterne bak rapporten, til CNN Money.
En ny rapport fra «China General Chamber of Commerce – USA» viser at kinesiske selskaper i USA vil tilbakeføre mer av overskuddet til Kina enn tidligere. I fjor sa 87 prosent at de ville investere majoriteten av overskuddet i USA. Denne andelen har falt til 77 prosent.(Vilkår)