Etter en urolig uke ved amerikanske og asiatiske aksjemarkeder er investorer avventende og spente på hvordan opptrappingen i handelskonflikten mellom USA og Kina vil skade selskaper som driver utstrakt handel med motparten.

Mest eksponert

Apple er det amerikanske selskapet som har høyest omsetning fra Kina. I fjor utgjorde det kinesiske markedet 18 prosent av den samlede omsetningen – 44,8 milliarder dollar. Det aller meste kommer fra salg av Iphone-modeller.

– Apple er det selskapet som er mest eksponert, sier direktør Neil Campling hos Mirabaud Securities til CNBC.

Ifølge Campling har Apple begynt å forberede seg på en mulig handelskrig ved å øke lagerbeholdningene. Fra fjerde kvartal i fjor til slutten av første kvartal økte verdien på lagerbeholdningene med over 70 prosent.

– Dette er for å beskytte seg mot fremtidige forstyrrelser i forsyningskjeden da Apple kan havne i skuddlinjen i handelskrigen, sier han.

Advarte Trump

Apples konsernsjef Tim Cook, som har vært kritisk til president Donald Trumps politikk, hadde et møte med Trump i Det hvite hus i mai, ifølge New York Times.

Cook advarte Trump mot å starte en handelskrig med Kina, da dette ville ramme Apple og andre amerikanske teknologiselskaper hardt. Det er ikke bare straffetoll som Apple-sjefen frykter, men også mer skjulte sanksjoner mot Apple-produkter i form av forstyrrelser i produksjonen.

Nesten alt av Apples produkter produseres i Kina. I 2017 solgte Apple 41 millioner Iphone-modeller i Kina og har den femte største markedsandelen i landet, hvor lokale selskaper dominerer, ifølge IDC.

Intel og Qualcomm hadde begge en omsetning fra Kina på rundt 15 milliarder dollar i fjor. For Qualcomm utgjorde dette 64 prosent av omsetningen. Wynn Resort, som driver kasinoer og hoteller i Macau, har hele 71 prosent av omsetningen fra Kina.

Kina-investeringer i USA stuper

Også kinesiske selskaper forbereder seg på en smertefull handelskrig. Kinesiske investeringer til USA har falt med 92 prosent i årets fem første måneder sammenlignet med i fjor, ifølge en ny rapport fra Rhodium Group.

Kinesiske investeringer i USA endte på 1,8 milliarder dollar frem til slutten av mai. I første halvår i 2016, før Trump vant presidentvalget, foretok kinesiske selskaper investeringer på 19,5 milliarder dollar. I fjor var det på 26,7 milliarder dollar i de første seks månedene.

– Den mer konfronterende linjen som kjøres fra Trump-administrasjonen mot Kina har ført til usikkerhet om disse selskapenes posisjon i USA, sier direktør Thilo Hanemann, som er en av forfatterne bak rapporten, til CNN Money.

En ny rapport fra «China General Chamber of Commerce – USA» viser at kinesiske selskaper i USA vil tilbakeføre mer av overskuddet til Kina enn tidligere. I fjor sa 87 prosent at de ville investere majoriteten av overskuddet i USA. Denne andelen har falt til 77 prosent.(Vilkår)

– Jeg vil vise at jeg har guts, selv om jeg kommer fra en slik familie
Katharina Andresen skal ta familiebedriften Ferd videre, men ønsker ikke å bli satt i bås som en arving.
02:06
Publisert: