President Donald J. Trumps beslutning om at USA innfører straffetoll på import av stål og aluminium har ført til frykt for en global handelskrig med EU og asiatiske land.
Markedene globalt reagerte umiddelbart negativt på at USA vil innføre 25 prosent toll på import av stål og ti prosent toll på import av aluminium.
– Dette er svært beklagelig og kan føre til handelskrig. I verste fall kan det føre til en spiral av proteksjonistiske tiltak som rammer verdenshandelen og den økonomiske veksten. Norge er med sin lille, åpne økonomi svært avhengig av internasjonal handel, og disse proteksjonistiske tiltakene vil også ramme oss, sier Tore Myhre, internasjonal direktør i NHO.
Hydro tatt på sengen
Hydro ble like overrasket som alle andre over Donald Trumps tollutspill sent torsdag. Hydro har mye virksomhet innen aluminium i USA – og mange andre land. Selskapet har foreløpig ikke oversikt nok til å si hvordan tiltakene vil slå ut.
- Vi må bruke litt tid, for vi fikk ikke noe forvarsel vi heller og må se hva som ligger i det, sier Halvor Molland, kommunikasjonsdirektør i Hydro.
Hydro-aksjen falt umiddelbart da Oslo Børs åpnet fredag, men stabiliserte seg etter hvert.
De dårlige nyhetene fra USA kommer på toppen av Hydros problemer i Brasil, ved aluminaraffineriet Hydro Alunorte. Hydro risikerer milliardtap på grunn av driftsstans og miljøbøter etter at regn og flom har ført til store oversvømmelser og mulige utslipp.
Hydro-sjefen Richard Brandtzæg har alt kastet seg på flyet til Bacarena nord i Brasil for å håndtere krisen personlig.
Varsler mottiltak
Reaksjonene internasjonalt er samstemt fordømmende, og flere har alt varslet mottiltak mot USA.
- EU: – Å innføre omfattende tiltak som dette er ikke veien fremover. Vi risikerer å se en farlig dominoeffekt av dette, sier handelskommisjonær Cecilia Malmstr m til Financial Times.
- Kina: – Hadde alle land fulgt USAs eksempel, ville det utvilsomhet hatt tungtveiende konsekvenser for den internasjonale handelen, sier talskvinne Hua Chunying i utenriksdepartementet i Beijing fredag. Hun oppfordrer USA til å respektere internasjonale handelsregler og vise selvbeherskelse.
- Canada: Handelsminister François-Phillippe Champagne beskriver tiltaket som «uakseptabelt» og sier til CNBC at Canada «vil svare med egne tiltak».
- Storbritannia: Er foreløpig forsiktig, med tanke på forhandlinger om an bilateral handelsavtale med USA, post-brexit. Men myndighetene opplyser at de er «bekymret for alle tiltak som kan påvirke britisk stål- og aluminiumsindustri».
- Norge: – Dette sår tvil om respekten for det multilaterale, regelbaserte handelssystemet som har tjent oss godt i over 70 år, og øker risikoen for at andre land også stenger sine markeder, sier Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en pressemelding.
Land som Australia, New Zealand, Sør-Korea og Japan har også reagert negativt.
Negativt fra næringslivet
Reaksjonene fra amerikansk næringsliv er også i hovedsak negative. Selskaper som bruker importert stål og aluminium som innsatsfaktorer mener tolløkningen vil føre til dyrere produkter ut til forbrukerne.
– Trump skyter seg selv i foten, og det er sannsynlig at dette også rammer den økonomiske veksten, sier Arne Melchior, seniorforsker ved Nupi og ekspert på internasjonal handelspolitikk.
Bilprodusentene General Motors (GM) og Toyota, som har stor produksjon i USA, er blant dem som protesterer. GM påpeker at selskapet alt kjøper 90 prosent av metallet i USA, og at importen i hovedsak er metallkvaliteter som ikke produseres i hjemlandet.
National Small Business Association sier tollen vil ramme bredt, og advarer mot høyere priser på varene.
Mest konkret er den amerikanske bryggeriforeningen som varsler dyrere øl fordi aluminiumboksene blir dyrere. Den nasjonale bransjeorganisasjonen Beer Institute sier tollen på ti prosent betyr en ekstra skatt på 347,7 millioner dollar (2,7 milliarder kroner) og vil koste 20.291 tapte arbeidsplasser.
Men Aluminium Association er fornøyd og sier tollen vil føre til mer rettferdig konkurranse.
Best case/worst case
Melchior sier at tollen er meget omstridt også innad i Det republikanske partiet, og at tollen ennå ikke er gjennomført. Han skisserer to hovedscenarioer:
- Best case: – Dette er et forhandlingsutspill for å myke opp posisjonene i den pågående prosessen som pågår i OECD om overkapasitet på stål.
- Worst case: – Trump melder USA ut av WTO (Verdens handelsorganisasjon). USAs forhold til WTO har surnet det siste tiåret, lenge før Trump.
Melchior beskriver Trumps begrunnelse for tollen med «nasjonale sikkerhetshensyn» som i beste fall «meget tynn», og han frykter hele WTO uthules og undergraves.
Melchior mener Trump er besatt av handelsbalansen, men at medisinen han foreskriver ikke er riktig.
– Det er strukturelle forhold som ligger bak. Det skyldes ikke Kina, og i all hovedsak ikke juks, sier Melchior.
Det bekymrer ikke Trump.
«Handelskriger er en god ting, og de er dessuten lette å vinne», tvitret han fredag.(Vilkår)