De tre amerikanske nøkkelindeksene endte over en prosent lavere på tirsdag. Det har fortsatt i deler av Asia og Australia på onsdag, hvor nøkkelindeksene ved børsene i Seoul og Sydney har falt med 1,2 prosent og rundt en prosent ved de andre største børsene.

Ingen snarlig bedring

Hovedårsaken er svake innkjøpssjefsindekser for industrien. I USA endte ISM-indeksen på 47,8 i september – betydelig lavere enn ventet, og den svakeste innrapporteringen siden etterdønningene av finanskrisen for over ti år siden.

Den norske innkjøpssjefsindeksen falt med 3,5 poeng i september – til 50,4. Trenden i produksjonsindeksen har vært svakt nedadgående siden desember i fjor. Ordreindeksen har vist samme trend de siste 12 månedene.

Det er ofte en nær sammenheng mellom innkjøpssjefsindeksen og industriproduksjonen, noe som vil slå ut på eksportstatistikkene de nærmeste månedene.

Eksperter peker på den 18 måneder lange handelskrigen mellom USA og Kina som årsak.

«Takket være handelskrigen kan vi ikke vente noen bedring snart», skriver sjeføkonom Ian Shepherdson hos Pantheon Macroeconomics i en rapport.

Halvert handelsvekst

Verdens handelsorganisasjon (WTO) nedjusterte prognosene for verdenshandelen i en oppdatert rapport på tirsdag. Nå ventes det en vekst i den globale handelen på 1,2 prosent i 2019 – den svakeste veksten siden 2009, da verden forsøkte å riste av seg finanskrisen.

– Det er ikke vanskelig å ha gode argumenter for at risikoen for en global resesjon har økt de siste månedene. Det er en kombinasjon av indikatorer som gjør vi er mer pessimistiske for hvordan verdenshandelen kommer til å utvikle seg, sier fagøkonom Ben May hos Oxford Economics til New York Times.

Endringen har skjedd raskt. For seks måneder siden var det ventet en vekst på mer det dobbelte – 2,6 prosent. WTO advarer om at eskaleringen i handelskonflikter utgjør en direkte trussel til arbeidsplasser og levebrødet, da selskaper ikke er lystne på å investere.

«Det er ingen ende i sikte for nedgangen. Resesjonsrisikoen er reell», skriver sjeføkonom Torsten Sløk hos Deutsche Bank Securities i et nytt notat.

– Ikke opplevd det verste

Den 18 måneder lange handelskrigen mellom USA og Kina blir trappet opp om knappe to uker hvis USA gjør alvor av å øke straffetollen på kinesisk import. Dette vil skje dager etter at de to landene etter planen skal møtes til nye forhandlinger i USA.

– De to sidene graver seg ned. Det er blitt betydelig verre de siste ukene, sier direktør Ian Bremmer hos Eurasia Group til Bloomberg.

Japan og Sør-Korea har havnet inne i en dyp handelskonflikt, hvor begge land har svart med å straffe motparten og begrense tilgang til viktige komponenter og råvarer. På toppen av dette er usikkerheten rundt hva som skjer med Storbritannia og brexit-forhandlingene neste helg.

Industriaktiviteten i eurosonen var den svakeste siden oktober 2012.

– Det er sannsynlig at vi ikke har opplevd det verste, sier sjeføkonom Chris Williamson hos IHS Markit, som utarbeider innkjøpssjefsindekser (pmi) for land over hele verden, til Wall Street Journal.

JPMorgan Global Manufacturing PMI for september endte på 49,7. Dette er 0,2 poeng høyere enn i september – en svak bedring. Årsaken er bedre enn ventet pmi-indikatorer fra Kina.

Eksportordreinngangen er fortsatt svak og ligger godt under 50 – skillet mellom en vekst og nedgang i aktiviteten.

«Det er fremdeles for tidlig å si at nedgangen for den globale industrien har stanset opp, men det er en liten trøst at tempoet i fallet ser ut til å være mindre», skriver Capital Economics i en rapport.

– Har ikke peiling

Den sterke dollarkursen gjør amerikansk eksport mindre konkurransedyktig.

– Den sterke dollaren ødelegger våre muligheter til å eksportere. Det er den kommentaren jeg hører oftest fra produsenter – foruten handelsspørsmål, sier Timothy Fiore, som leder utarbeidelsen av den månedlige ISM-undersøkelsen til Wall Street Journal.

President Donald Trump kritiserte den amerikanske sentralbankens rentepolitikk på tirsdag.

«Slik jeg forutså har Jay Powell og Federal Reserve tillat dollaren å bli så sterk, spesielt i forhold til ALLE andre valutaer, at dette slår ut negativt for produsentene våre. Fed-renten er for høy. De er sine egne verste fiender. De har ikke peiling. Patetisk», tordnet Trump på Twitter.

Trump møter kritikk fra finansinstitusjoner, som ikke ser en snarlig løsning på handelskrigen med Kina.

– Straffetoll har sendt oss inn i en produksjonsresesjon i USA og resten av verden. Hva er strategien nå? Det må være noe mer enn å få kineserne til å kjøpe mer soyabønner, sier investeringssjef Peter Boockvar hos Bleakley Advisory Group til Washington Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.