Klokken 06:01 norsk tid fredag gikk pangskuddet for handelskrigen mellom USA og Kina. I første omgang har USA ilagt toll på kinesiske produkter til en verdi på 34 milliarder dollar.

To timer senere kom Kina på banen og lovte å gjengjelde tollen med samme mynt.

I tillegg til å matche tollen fra USA, kan Kina manipulere sin egen valuta, den kinesiske yuanen, ifølge senior porteføljeforvalter og leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen.

– Svekker den kinesiske sentralbanken valutaen, kan det veie opp for straffetollen. Ettersom valutaen gjelder alle varer, og ikke kun de som er blitt ilagt ekstra toll, kan den positive effekten veie mer enn den negative fra tollen, sier han, og understreker at det foreløpig bare er spekulasjoner, sier han.

Tirsdag lovet den kinesiske sentralbanken at kursen vil holde seg stabil.

Kan forårsake kapitalflukt og børsras

Målet med tollen fra USAs side, er å gjøre kinesiske varer dyrere, slik at amerikanske varer blir mer konkurransedyktige.

– Når en valuta synker i verdi, blir den billigere å kjøpe. Det betyr at ved å svekke valutaen, kan de kinesiske varene koste like mye som før tollen.

Sjefstrateg i Nordea Markets, Leif-Rune Rein, mener valutasvekkelse vil skape usikkerhet i den kinesiske økonomien.

– Det er sannsynlig nok til at man kan frykte det, men det er ikke første virkemiddelet de kommer til å bruke, sier Rein.

Devaluering av valutaen kan ifølge Rein føre til børsras og kapitalflukt, ettersom investeringer vil bli mindre verdt.

– Klarer Kina å senke valutaen uten å skape uro i markedene, er det helt klart noe de vil tjene på.

Blitt gjort tidligere

Juni falt den kinesiske valutaen med 3,3 prosent mot dollaren, det største fallet på én måned noen sinne. Økonomiprofessor og tidligere leder for Kina-avdelingen i Det internasjonale pengefondets (IMF), sa til Financial Times at det kan være to grunner til devalueringen.

– Enten så er det et tegn på at kursen er mer prisgitt markedene enn tidligere, eller så kan det være et forsøk fra Kina til å informere USA om at de har dette virkemiddelet i handelskrigen.

Kina svekket valutaen en rekke ganger fra 2005 til midten 2014. Dette ledet til flere beskyldninger om at landet bevisst ga sine egne eksportører urettferdige konkurransefortrinn, skriver avisen.(Vilkår)

William - Norges første motekonge
Han kledde opp eliten og var «Norges første motekonge». Så ble William Duborgh Jensen glemt. Inntil nå.
04:39
Publisert: