Elbilprodusenten Tesla har satt opp prisene på elbilene Model X og Model S med 20 prosent i Kina, som tilsvarer 30.000 dollar, skriver CNBC tirsdag.

Tesla er dermed den første bilprodusenten som setter opp prisene i verdens største marked for biler som et resultat av handelskrigen mellom stormaktene USA og Kina, som offisielt var i gang fredag.

«Må gjøre det»

– Å sette opp prisene kommer til å merkes på salget, men Tesla må gjøre det fordi de ikke har råd til absorbere de høyere kostnadene som følger med tollen, sier CFRA-analytiker Efraim Levy til CNBC.

Kina er et svært viktig marked for toppsjef Elon Musk. Kina-salget sto for rundt 17 prosent av elbilprodusentens omsetning i fjor.

Tesla-sjef Musk er forventet å besøke Kina denne uken, ifølge Bloomberg News. Han skal tirsdag til Shanghai før å møte representanter for kinesiske myndigheter, før turen går videre til Beijing. Musk har i over ett år jobbet med å få på plass en fabrikk i Kina.

Tesla-aksjen steg mandag 3,11 prosent til kurs 318,51 dollar på Nasdaq-børsen i USA.

«Ble ikke verre over helgen»

De asiatiske børsene har hatt det tungt i perioden som har ledet opp til handelskrigen, men uroen blant investorene ser nå ut til å ha avtatt.

– Handelskrigen ble ikke verre over helgen og investorene venter en relativt rolig uke på handelskrigsfronten da Trump vil være opptatt med besøket i Europa, sier økonom Tommy Xie i Oversea-Chinese Banking til Bloomberg News.

Tirsdag stiger flere av de største asiatiske børsene for tredje dag på rad etter å ha sin beste dag på over to år mandag.

Shanghai-børsen i Kina steg 2,5 prosent mandag, som er det meste siden mai 2016. Den faller noe tilbake tirsdag.

Slik ser det ut på de tre største asiatiske børsene tirsdag morgen norsk tid:(Vilkår)

  • Nikkei-indeksen i Japan er opp 1,20 prosent.
  • Hang Seng-indeksen i Hong Kong er opp 0,22 prosent.
  • Shanghai-indeksen i Kina er ned 0,35 prosent.
Se Teslas nye superbil i fart
Om to-tre år kan du kjøper Teslas nye generasjon av Roadster, som akselererer raskere enn noen annen bil.
00:31
Publisert: