Ukens nest siste dag avsluttes med en oppgang ved de ledende børsene i Asia. Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen steg med 1,8 prosent i åpningsminuttene.

Eiendomsselskapene leder oppgangen. Country Garden Holdings har nesten tredoblet aksjekursen i løpet av november og desember og har steget med 2,7 prosent etter en times handel torsdag formiddag.

En kamp om å overleve

Midt under pandemien kollapset flere av de største eiendomsselskapene i Kina med bunnløs gjeld, rasende boligkjøpere og myndigheter som ikke var villig til å trå støttende til med hverken penger, garantier eller støttetiltak.

CSI Real Index, som hvor kinesiske eiendomsselskaper inngår, falt fra over 1200 ved inngangen til fjoråret til en bunn på 350 i høst. På under to måneder har eiendomsindeksen steget med over 50 prosent.

Investorer mener at 2023 vil vise hvem som blir vinnere og tapere.

– Samlet sett er det en positiv utvikling. Nå vil handelen dreie seg om hvem som overlever, sier Neeraj Seth, som leder asiatisk kreditt hos fondsforvaltningsgiganten Blackrock til Bloomberg.

Eiendomsgiganten China Evergrande utløste eiendomskollapsen i Kina etter at de havnet i mislighold gjeld. Totalt hadde selskapet forpliktelser på nesten 3000 milliarder kroner. Selskapet var ikke i stand til å levere revisorgodkjente regnskaper.

DNs finansredaktør: – Evergrande er et pyramidespill
Evergrande er bare toppen av isfjellet når det gjelder kinesiske selskapers gjeldsproblemer.
02:10
Publisert:

Evergrande havnet i mislighold for ett år siden og ble suspendert fra handel ved Hongkong-børsen i mars. Da hadde aksjekursen, og børsverdien, falt med over 93 prosent. Selskapet sa denne uken at de har startet arbeidet på å ferdigstille over 600 prosjekter.

– Hvis en pasient har vært på sykehus i 18 måneder og plutselig får riktig medisin vil det ta tid før den kommer seg. Eiendomssektoren har lidd i 18 måneder. Den kommer ikke til å skifte retning på en måned, sier Seth.

Leier fremfor å eie

Salget av nye boliger hos de 100 største eiendomsutviklerne i Kina falt med 43 prosent de første 11 månedene av 2022, ifølge CRIC Research Center. Til tross for at prisene har falt er det svært vanskelig å komme seg inn på eiendomsmarkedet for unge.

Mange velger å leie. Gjennomsnittlig kostet over 600 ganger månedsleien å kjøpe en leilighet i kinesiske storbyer i juni 2022, ifølge eiendomsanalyseselskapet Zhuge Zhaofang, som Financial Times henviser til.

Det tilsvarer 50 år med leie og er tre ganger høyere enn hva som den statlige tenketanken Chinese Academy of Social Sciences mener er et faresignal for en boble. I Shenzhen koster en enkel leilighet tilsvarende 707 månedsleier.

– I og med at eiendom ikke gir en verdiskapende effekt, hva er vitsen med å kjøpe eiendom som en gærning? Hvorfor ikke bare leie, sier Victoria Zhan, som jobber i finanssektoren, til næringslivsavisen.

Analyseavdelingen hos China International Capital Corporation tror at antall kinesere som vil velge å leie bolig fremfor å kjøpe vil øke fra 200 millioner nå til 300 millioner i 2035.

– Ingen tid å kaste bort

Kommunistledelsen er bekymret. De forsøker å gå vekk fra nullsmittestrategien og gjenåpne samfunnet i løpet av vinteren. Befolkningen er redde etter det har vært er store smitteutbrudd i blant annet Beijing og Shanghai.

– Det er en hovedprioritet å redusere risikoen i eiendomssektoren. I mange år har det vært et mønster med høy gjeld, høy risiko og rask omsetning av boliger. Kina har ingen tid å kaste bort. Det må komme løsninger på mellomlang og lang sikt, sa visedirektør Han Wenxiu ved Central Financial and Economic Affairs Commission, som har hovedansvar for den kinesiske økonomien, under en pressekonferanse sist lørdag, hvor president Xi Jinping hadde ledet møtet, ifølge næringslivsavisen Caixin.

Xi sa tidligere denne uken, ifølge kinesiske medier, at myndighetene vil «støtte etterspørselen i eiendomssektoren».

– Det er et kodeord for å fremme eiendomssektoren igjen. Det virker som at de kommer med konkrete tiltak. De må i det minste stanse nedgangen. Det er oppmuntrende tegn på at nettopp det nå, sier dekan Yao Deng ved National School of Development ved Peking University i et intervju med Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.