Lekkasjer fra et lukket kabinettmøte forrige uke fikk statsminister Theresa May til å komme med en reprimande mot kolleger tirsdag.

– Vi trenger å vise styrke og enhet som et land, og det starter rundt bordet til kabinettet, sier May.

Statsministeren har fått nok etter at det blant annet er lekket uttalelser fra finansminister Philip Hammond om at han mener ansatte i offentlig sektor er «overbetalte».

Hammond skal også ha uttalt at å kjøre tog er så enkelt at selv kvinner kan gjøre det, ifølge lekkasjer fra kabinettmedlemmer til britiske aviser, skriver The Guardian. Hammond mener negative lekkasjer om ham kommer som en følge av at han vil ha en mykere brexit.

«Dead woman walking»

Theresa May er en «dead woman walking» og har ingen fremtid som statsminister, ifølge LSE-forsker. Men partiet hun leder, De konservative, har et problem:

– Det finnes ingen gode alternativer til May, så hun er fanget i Downing Street og tvunget til å fortsette som statsminister. Det har versert pålitelige rykter om at hun ville trekke seg etter valget, men at partiet rett og slett ikke har en plan for å erstatte henne, sier Timothy Oliver, forsker og ekspert på britisk politikk ved London School of Economics and Political Science (LSE).

May er kjent for å ønske en hard brexit. Etter valget har hun flere ganger blitt spurt om det er mer aktuelt med mykere forhandlinger som en følge av at De konservative mistet flertallet. 

May har uttalt at «brexit betyr brexit», selv om det er uklart for mange hva det egentlig betyr.

Kaoset har rådet i Storbritannia etter at May gikk på et kraftig valgnederlag og tapte flertallet i parlamentet i begynnelsen av juni. May ble tvunget til å samarbeide med det nord­irske partiet Democratic Unionist Party (DUP) for å holde på makten.

Den store usikkerheten i britisk politikk gjør det vanskelig å forutse fortsettelsen.

– Theresa May gjorde valget til en avstemning om seg selv og sin holdning til brexit-forhandlingene. Og hun tapte. Det åpner for at personer rundt henne begynner å kjempe om posisjoner og innflytelse, som involverer lekkasjer. De vil bare fortsette, sier professor Rob Ford ved University of Manchester og legger til:

– Hvis du er nødt til å gå på tv for å vise at du er sjef, er du ikke sjefen lenger. Theresa May kan bli sittende i to år, to måneder eller to uker.

Brexit-runde to

Mens britene krangler hjemme, fortsetter forhandlingene i Brussel. 

Denne uken skal britene og EU-delegasjonen blant annet diskutere borgerrettigheter, finansielle oppgjør og det EU-sjefforhandler Michel Barnier kaller «andre separasjonssaker».

Brexit-minister David Davis og Barnier møttes mandag i Brussel. Forhandlingene varer til torsdag. Et bilde fra møtet fikk stor oppmerksomhet, ettersom Davis og britene satt uten notater, mens EU-representantene hadde store bunker.

Barnier har tidligere uttalt at britene ikke er tydelige på hva de vil oppnå i forhandlingene, og også i hjemlandet er det vanskelig å finne enighet.

– For oss er det utrolig viktig at vi gjør fremskritt, sa Davis da han og Barnier møtte pressen.

Utenriksminister Boris Johnson var også i Brussel på mandag. Han ignorerte spørsmål fra pressen om konflikten i kabinettet. Johnson er sett på som en av de fremste kandidatene til å ta over etter May.(Vilkår)

Båtkaptein Vedum: Skal du imponere med båt, kjør sakte inn i havnen
Som ung ville Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum imponere på en dame, det endte med båthavari. I partilederens sommerparadis Mjøsa lader Vedum opp til valgkamp.
02:15
Publisert: