Den ikoniske motorsykkelmakeren Harley-Davidson i Milwaukee, Wisconsin, melder om sviktende salg, og må i andre halvår kutte i arbeidstiden ved fabrikkene i USA. 180 jobber forsvinner ved fabrikkene i Milwaukee og Kansas City.

Aksjekursen i selskapet stupte tirsdag neste ti prosent til det laveste nivået på et år da de grimme utsiktene ble annonsert.

Mister appell

Harley-Davidson trekker frem to hovedårsaker til salgssvikten:

  • Babyboomerne født etter krigen, på 1940-, 50- og begynnelsen av 1960-tallet, begynner å bli for gamle til å kjøpe nye sykler. De flommer nå markedet over med brukte sykler.
  • Generasjonene etter, født på 1980- og 90-tallet, er mindre interessert i å kjøre motorsykkel. Store, tunge, bråkete og dyre bensinslukere som Harley har liten appell.
Harley-Davidson-sjef Matt Levatich (til høyre) hadde i februar møte med president Donald Trump og handelsminister Wilbur Ross (til venstre) i Det hvite hus.
Harley-Davidson-sjef Matt Levatich (til høyre) hadde i februar møte med president Donald Trump og handelsminister Wilbur Ross (til venstre) i Det hvite hus. (Foto: Carolyn Kaster/AP/NTB Scanpix)

Ned også i Norge

Det er særlig hjemmemarkedet i USA som svikter. Salget så langt i år er ned 9,3 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

Harley-Davidson har fortsatt nesten halvparten av det totale amerikanske motorsykkelmarkedet, men markedsandelen er sakte med sikkert på vei ned på grunn av konkurranse fra rivaler som amerikanske Indian og japanske Honda.

Norge viser også en lignende utvikling.

– Trenden er litt ned fra 2016, etter en pen oppgang i 2014 og 2015, sier Steven Fröhlich, Harley-Davidsons markedsdirektør for Norden, basert i Nederland, til DN.

Han sier salget i Norge i snitt de siste tre årene har ligget på rundt 520 motorsykler i året.

I Norge ble det i 2016 nyregistrert 4747 tunge motorsykler. Salget i 2015 og 2016 tok skikkelig av på grunn av endringer i avgiftspolitikken som i snitt gjorde nye motorsykler 30 prosent rimeligere. Japanske Yamaha er markedslederen i Norge med hver femte solgte sykkel.

Harley-Davidsons første elektriske motorsykkel, prototypen Project LiveWire, ble lansert i 2014. Disse syklene er ennå ikke i salg.
Harley-Davidsons første elektriske motorsykkel, prototypen Project LiveWire, ble lansert i 2014. Disse syklene er ennå ikke i salg. (Foto: Afp Photo handout/NTB scanpix)

Globalt regner Harley-Davidson med at salget inneværende kvartal blir 20 prosent lavere enn i fjor. Harley-Davidson regner nå med å selge vel 240.000 motorsykler i år. En kraftig nedgang fra rundt 350.000 solgte sykler for ti år siden.

Men Fröhlich ser lyst på fremtiden, og mye av optimismen er knyttet til modeller med den nye motoren «Milwaukee-Eight», en tosylindret motor på hele 1750 kubikkcentimeter.

– Vi mener den underliggende etterspørselen fortsatt er sterk.

Selv om Harley-Davidson lanserte en prototyp elektrisk motorsykkel tilbake i 2014, ligger selskapet her langt bak mange av de asiatiske konkurrentene. Fröhlich sier Harley-Davidson håper på å ha elektriske motorsykler for salg innen 2020.

Trump svikter

Harley-Davidson håpet på et oppsving med Donald J. Trump som president. Økt satsing på infrastruktur, skattekutt og fordelaktige ordninger for lokal amerikansk produksjon skulle løfte salget. Så langt har ingenting av dette skjedd.

– Håpene om økt Trump-relatert etterspørsel, som infrastruktur, skattekutt for middelklassen, kutt i selskapsskatten og fordeler for lokal produksjon, er alle satt på vent. Kanskje for alltid, sier David Beckel, analytiker i forvaltningsselskapet Bernstein i New York, til CNBC.

Harley-Davidson har nå nedjustert resultatutsiktene til en driftsmargin på én prosent for 2017.

Harley-Davidson skal ha hyret inn investeringsbanken Goldman Sachs for å forberede et bud på den italienske motorsykkelprodusenten Ducati.(Vilkår)

Slik blir man en god butler
Kanadiske Conrad Bogus (28) har studert døgnet rundt i åtte uker for å bli den perfekte butler. Bli med på siste skoledag på International Butler Academy.
02:01
Publisert: