Påtalemyndigheten i New York leverte søksmålet søndag, drøyt fire måneder etter at Hollywood-produsenten fikk sparken fra Miramax etter at flere kvinner anklaget ham for seksuell trakassering og overgrep. Like etter startet Metoo-kampanjen på sosiale medier.

Delstatens påtalemyndighet opplyser at søksmålet leveres inn nå fordi man frykter at det nært forestående salget av The Weinstein Company, et selskap som er på randen av konkurs, kan føre til at ofre i saken ikke får oppreising. Søksmålet kan nå føre til at et eventuelt salg blir utsatt.

– Ethvert salg av The Weinstein Company må sikre at ofrene får kompensasjon, at ansatte blir beskyttet og at hverken overgripere eller dem som har hjulpet, urettmessig kan sko seg økonomisk på dette, heter det i en uttalelse fra statsadvokat Eric Schneiderman.

Over 100 kvinner

Søksmålet beskriver detaljer om Weinsteins «ondskapsfulle og utbyttende mishandling» av ansatte.

– Som påstått i vårt søksmål har The Weinstein Company gjentatte ganger brutt New Yorks lovverk ved å unnlate å beskytte sine ansatte fra gjennomgående seksuell trakassering, trusler og diskriminering, sier Schneiderman.

Schneiderman iverksatte sivil granskning av det New York-baserte selskapet i oktober i fjor etter at The New York Times og The New Yorker avslørte anklager om seksuelle overgrep og trakassering over flere tiår.

Over 100 kvinner, blant dem kjente skuespillere, har stått frem i mediene og fortalt om ulike former for overgrep, voldtekt, trakassering og upassende oppførsel over et tidsrom på 40 år.

Weinstein er foreløpig under etterforskning i både New York, London og Los Angeles.

Avviser

Produsentens representanter har avvist alle anklager om at Weinstein har utført seksuelle handlinger uten samtykke.

I en uttalelse søndag kveld opplyste Weinsteins advokat Ben Brafman at selv om Weinstein «ikke var uten skyld, så fant det slett ikke sted noe kriminelt».

65 år gamle Weinstein har fremmet kvinners karriere, fremholdt Brafman.

– Etterforskningen vil vise at Harvey Weinstein fremmet flere kvinner til høytstående nøkkelstillinger enn noen annen leder i industrien, og at det var ingen diskriminering hverken ved Miramax eller The Weinstein Company, sa Brafman.

Påstanden bestrides av påtalemyndigheten i New York. Selskapets styre og ledelse har gjentatte ganger unnlatt å gå til nødvendige steg for å beskytte ansatte og for å legge bånd på Weinsteins oppførsel, til tross for gjentatte klager som ansatte hadde levert inn til personalavdelingen, heter det i Schneidermans uttalelse.(Vilkår)

Kunst er kunst og penger er penger
Investor og kunstsamler Nicolai Tangen
01:07
Publisert: