Føderal dommer Derrick Watson i delstaten Hawaii stanset iverksettelsen av den nye ordren den amerikanske presidenten utstedte den 6. mars. Dette var en revidert versjon av en tidligere presidentordre som utestenger innbyggere fra seks land fra å reise inn i USA.

Diskriminerende presidentordre

Den første presidentordren kom timer etter at Trump ble innsatt som president i januar. Dette innreiseforbudet ble stanset av en føderal dommer i Seattle.

Dommeren i Hawaii mener at innreiseforbudet diskriminerer på nasjonalitet og at innbyggere på Hawaii ikke kan få besøk av slektninger fra de seks landene som inngår i presidentordren.

Hawaiis justisminister Douglas Chin har kritisert det nye innreiseforbudet.

– Forbudet er fortsatt rettet mot innvandrere og flyktninger under påskudd om å ta hensyn til den nasjonale sikkerheten, sa han.

Chin sa at et etnisk mangfold er vanlig på Hawaii, og at folk vil bli ønsket velkommen «med aloha og respekt».

Trump reagerte kraftig mot blokkeringen og lover å ta saken helt til høyesterett hvis det er nødvendig.

– Dommen gjør at vi fremstår som svake. Dette er et juridisk feilgrep uten sidestykke, sa han under hva som minnet om et valgkampmøte Nashville i Tennessee på onsdag kveld lokal tid.

Han kritiserte dommerne som satte den første presidentordren til side.

– Vi snakker her om nasjonens sikkerhet og sikkerheten for det amerikanske folk. Vi kommer til å vinne, sa han til en jublende folkemengde.

Lover avlyttingsbevis

Den amerikanske fjernsynskanalen Fox hadde et lengre intervju med den amerikanske presidenten på onsdag kveld. I dette ble han blant annet spurt om Twitter-meldingene hvor han beskyldte president Barack Obama for å ha avlyttet Trump Tower i New York City under valgkampen.

– Vi vil oversende noe til etterretningskomiteen (House Permanent Select Committee on Intelligence) veldig snart. Vi vil kanskje snakke om dette i neste uke. Jeg tror dere vil se svært interessante elementer som kommer frem i løpet av de neste par ukene, sa Trump.

Han forsøkte å bortforklare formuleringer han brukte i den opprinnelige Twitter-meldingen.

– Min definisjon av avlytting dekker forskjellige ting. Ingen snakket om at uttrykket «telefonavlytting» (wired tapping) var i anførselstegn. Det er veldig viktig, sa Trump.

Kritiserer medier – takker Twitter

Han kritiserte tradisjonelle medier og forsvarte sin egen bruk av sosiale medier.

– Jeg har nesten 100 millioner som følger meg på sosiale medier. Jeg har en form for egen mediekanal. De fleste mediene er ikke ærlige, sa han og kritiserte MSNBC, som på tirsdag offentliggjorde deler av Trumps selvangivelse fra 2005.

– En skam, sa Trump.

Han sa dette var ulovlig. Det har vært spekulasjoner i amerikansk presse om at han selv sto bak lekkasjen.

– Jeg vet ikke hvordan de fikk tak i dette, men det er klart det er ulovlig. Dette er ikke noe de skulle ha hatt tilgang til og er ikke ment å lekkes. Det er ikke en selvangivelse som er pinlig for meg, sa Trump om selvangivelsen som viste han betalte 38 millioner dollar i skatt.

Han sa han ikke har planer om å trappe ned tilstedeværelsen på Twitter og sosiale medier.

– Twitter er fantastisk for meg. Hadde det ikke vært for Twitter er det ikke sikkert at jeg ville ha vært hvor jeg er, sa den amerikanske presidenten.(Vilkår)

Derfor reiser norske mediesjefer til Austin igjen og igjen og igjen
Denne uken har en rekke norske medie-topper vært på teknologimessen South by Southwest i Texas.
02:24
Publisert: