Maas sa dette i forbindelse med at Canadas utenriksminister Chrystia Freeland besøkte Berlin mandag, og han understreket viktigheten av å samarbeide «når våre verdier og interesser trues med å bli oversett i Washington». Freeland fulgte opp.

– Autoritære krefter forsøker å undergrave oss. Sannheten er at autoritære krefter er på fremmarsj og det er på høy tid at liberale demokratier kjemper imot, sa hun.

Saudi-Arabia brøt nylig de diplomatiske forbindelsene med Canada etter at Freeland kritiserte landet for å fengsle en kvinnelig menneskerettsaktivist.

Mandag nevnte hun ikke Saudi-Arabia ved navn, men understreker at Canada ikke akter å gi etter for press i menneskerettsspørsmål.

– Canada vil alltid stå opp for menneskerettigheter verden rundt, og absolutt når det gjelder kvinners rettigheter, sa hun.

– Dette vil være tilfelle også når vi blir bedt om å ikke blande oss inn, eller blir fortalt at slike spørsmål bare skal diskuteres av ledere bak lukkede dører, og selv når det å si ifra vil få konsekvenser, sa Freeland.

– Vi regner med og håper på Tysklands støtte i dette, la hun til.

Frankrike på samme linje

Frankrikes president Emmanuel Macron kommer med lignende signaler som tyskerne, og han mener det bør satses på felleseuropeiske forsvarsprosjekter.

– Europa kan ikke lenger stole på USA for egen sikkerhet. Det er opp til oss å garantere europeisk sikkerhet, sier Macron.

Frankrikes president opplyser at han vil fremme nye forslag i EU om felles forsvarsprosjekter, slik at europeiske land gradvis skal kunne redusere avhengigheten av amerikansk militærmakt.

Macron understreket mandag i en tale til franske diplomater at Russland bør inkluderes i diskusjoner om europeisk forsvarssamarbeid, men bare dersom landet kommer til enighet med Ukraina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ingen iq-test og padletevling med NHSTs nye konsernsjef
– Jeg kommer nok heller til å invitere på en hyggelig tur i skogen, Sier Hege Yli Melhus Ask.
01:24
Publisert: