Tilspissingen av forholdet mellom de to rivalene kommer etter funnet av store mengder naturgass under havbunnen øst i Middelhavet.

– Som følge av samtalene mine med greske og tyrkiske ledere, har de to partnerne i Nato-alliansen sagt seg villige til å delta i tekniske samtaler i Nato for å etablere mekanismer for militær nedtrapping med mål om å redusere risikoen for hendelser og ulykker i det østlige Middelhavet, sier Stoltenberg i en uttalelse.

– Jeg er i nær kontakt med alle aktuelle alliansepartnere for å finne en løsning på spenningen i tråd med Natos solidaritetsånd, understreker han.

Krever tyrkisk tilbaketrekning

Tyrkia har de siste ukene lett etter gass i de omstridte områdene.

En gresk myndighetsperson hevet torsdag at Hellas ikke har sagt seg villig til å delta i slike samtaler før Tyrkia trekker tilbake skipene sine fra områdene, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Dette stemmer ikke med virkeligheten, sier den anonyme kilden som ikke har myndighet til å uttale seg offisielt.

– Nedtrapping kan kun oppnås ved den øyeblikkelige tilbaketrekningen av tyrkiske skip fra den greske kontinentalsokkelen, la han til.

Tyrkia klar for samtaler

Tyrkias utenriksdepartement har i en uttalelse sagt at de er åpne for å diskutere mulige løsninger med Hellas.

– Landet vårt er klart for en dialog med Hellas, uten forhåndsbetingelser, for å finne permanente løsninger som er rettferdige når det gjelder alle problemene mellom oss i henhold til folkeretten, lyder det.

Torsdag var Tysklands statsminister Angela Merkel også i telefonsamtaler med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Både Tyrkia og Hellas gjennomførte nylig militærøvelser øst i Middelhavet.

Torsdag varslet Tyrkia også at Russland planlegger å gjennomføre en militærøvelse i regionen fra 8. til 25. september, noe Russland ikke har bekreftet.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.