Vind av storm styrke, ekstrem tørke og høye temperaturer har fått flammene til å spre seg svært raskt nær den greske hovedstaden.

Tirsdag morgen var det klart at over 50 mennesker var døde, etter at flere branner kom ut av kontroll kvelden før.

26 døde ble funnet tett inntil hverandre i hagen til en villa i landsbyen Mati, nær sjøen, ifølge gresk Røde Kors. Flere av dem ser ut til å ha vært familiemedlemmer som holdt rundt hverandre idet de døde.

I tillegg er folk blitt funnet døde i sjøen, trolig etter å ha forsøkt å svømme bort fra flammene.

Vinden snudde

Myndighetene opplyser at 156 voksne og 16 barn er skadd, i tillegg til de omkomne. Det fryktes at dødstallet vil stige ytterligere når flere utbrente boliger og biler blir undersøkt.

– Vinden snudde og kom mot oss med en slik styrke at den raserte kystområdene i løpet av minutter, sier ordfører Evangelos Bournous i havnebyen Rafina.

Rafina ligger øst for Aten i et populært turistområde, rundt 40 kilometer fra den greske hovedstaden. Rett nord for Rafina ligger Mati.

– Her er det dessverre flest skadde, og også flest døde – folk som ikke klarte å flykte og ble fanget i hjemmene sine eller i biler, sa talsperson for myndighetene Dimitris Tzanakopoulos natt til tirsdag.

Tre danske turister som var savnet, var tirsdag morgen funnet i god behold. To av dem, blant annet ei seks år gammel jente, er lagt inn på sykehus til observasjon. I alt er 39 dansker evakuert fra et hotell nord for Rafina, melder Ritzau.

Unntakstilstand

Myndighetene i Hellas har erklært unntakstilstand i østlige og vestlige områder av Stor-Aten, og sent mandag returnerte statsminister Alexis Tsipras fra et besøk i Bosnia for å kunne overvåke situasjonen.

– Vi kjemper mot noe helt ute av proporsjoner, sa statsministeren, som ifølge nyhetsbyrået DPA antydet at brannene kan ha blitt påsatt.

Tirsdag morgen opplyste Miltiadis Mylonas, visedirektør i ambulansetjenesten, at dødstallet er ventet å fortsette å stige.

– Det kom overraskende på folk, og det skjedde veldig fort. I tillegg brøt brannene ut på så mange fronter, og alt dette er faktorer som har gjort situasjonen ekstremt vanskelig, sier Mylonas.

Ber om hjelp

Skogbranner er ikke uvanlig i Hellas, men ekstrem tørke og kraftig vind har ført til at det har tatt godt fyr i bartrær. Den første brannen brøt ut i en furuskog nær kystbyen Kineta, vest for Aten. Brannfly, helikoptre, flere titall kjøretøy og 600 brannmannskaper har deltatt i slukkingsarbeidet, og forsterkninger er sendt fra hele Hellas.

Den andre brannen brøt ut mandag ettermiddag i Penteli-området nordøst for Aten.

Greske myndigheter har bedt EU om å bistå i slukningsarbeidet og har etterlyst assistanse på land og i luften. Kypros har tilbudt seg å sende både brannbiler og brannmannskap.

Boliger ødelagt

En ordfører opplyser til Reuters at han har sett minst 100 boliger bli slukt av flammene, samt over 200 brennende biler.

Myndighetene i landet oppfordrer alle i området til å evakuere.

– Folk bør bare dra, låse hjemmene sine og bare dra. Man tåler ikke så mye røyk over så lang tid. Dette er en ekstrem situasjon, sa Achilleas Tzouvaras, en lokal brannsjef, i et TV-intervju sent mandag.

Tidligere på dagen måtte kystvakten sende en patruljebåt for å redde folk som ble fanget på en strand av flammene. De måtte også evakuere en sommerleir for barn like ved brannen.'(Vilkår)

Denne låven ble bygget i 1936, men se hva den passer perfekt til i 2018.
03:25
Publisert: