Usikkerhet rundt hvordan brexit vil påvirke europeiske sykepleiere, samt underskudd på helsepersonell utdannet i Storbritannia, gjør utenlandske sykepleiere svært viktige for landet.

Det melder den japanske nettavisen Nikkei Asian Review. I England alene regner man med at det mangler 30.000 sykepleiere allerede.

Det største antallet utenlandske sykepleiere i Storbritannia kommer i dag fra Filippinene og India.

Kan mangle 70.000 sykepleiere

Det britiske helsevesenet estimerer at det vil mangle 70.000 sykepleiere i England alene om fem år, hvis den nåværende trenden fortsetter.

I en rapport melder helsevesenet at 5.000 utenlandske sykepleiere må rekrutteres, i tillegg til andre tiltak, for å få ubesatte stillinger ned i fem prosent innen 2024. I dag er 14 prosent av sykepleierstillinger ledige.

Storbritannia har lenge vært avhengige av å importere helsepersonell, og har de siste årene rekruttert fra søreuropeiske land. Etter tre år med usikkerhet rundt hva som vil skje med landets EU-skilsmisse, har rekruttering fra EU-land blitt vanskeligere. Mange har også valgt å forlate Storbritannia.

Da blir Asia, og spesielt Filippinene og India, stadig viktigere som rekrutteringsbase for landet.

Lekker ansatte fra EØS-land

I slutten av 2016 var 10.178 nye sykepleiere og jordmødre fra EØS-land registrert i det britiske sykepleier- og jordmorrådet. I 2017 ble kun 1107 nye registrert, og høsten 2018 stupte tallet ytterligere til 888, ifølge avisen. Når flere også har valgt å forlate landet, gir det en samlet nedgang i helsepersonell fra EØS-land.

Tallet fra land utenfor EØS har derimot steget. 4196 nye sykepleiere og jordmødre ble registrert høsten 2018.

Det vil trolig bare bli vanskeligere å rekruttere nok helsepersonell i fremtiden, ettersom en aldrende befolkning gjør at flere ser et underskudd. Verdens helseorganisasjon estimerer at det vil være et underskudd på 50.000 jordmødre, 1,1 millioner sykepleiere og 750.000 leger innen 2030.

Storbritannia vil trolig få stadig tøffere konkurranse om å rekruttere kompetent helsepersonell, ettersom de fleste høyinntektsland gjør det de kan for å finne ut hvordan de skal beholde og øke antallet sykepleiere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.