President Donald J. Trump lovet under hele valgkampen å redusere skattene for selskaper og privatpersoners inntekt. Det har også vært en av hans kjepphester siden han ble innsatt som president i januar. 

Trump vil også innføre en grenseskatt, såkalt «border adjustment taks» (BAT), som skal senke skatten på eksport og øke den på import. 

Planen har vært at reformene skulle utformes og ligge klare på skrivebordet til Trump før august. Det er nå svært usannsynlig, skal vi tro Trumps finanshjerne Steven Mnuchin. 

Gir helsereformen noe av skylden

– Veldig aggressivt og ikke realistisk på dette tidspunktet. Det startet som en aggressiv tidslinje, sier Mnuchin til Financial Times. 

Den tidligere Goldman Sachs-toppen mener skattereformen sannsynligvis er blitt utsatt en del på grunn av helsereformen, og sikter til Trumps forslag om å bytte ut Obamacare med sitt eget forslag. 

Motstanden mot reformen var stor blant demokratene, mens også blant Trumps egne, blant annet hos de mest konservative republikanerne, kalt House Freedom Caucus. 

Trump trakk til slutt sitt forslag og led dermed sitt første nederlag som president.

Mnuchin sier at han fortsatt forventer at skattesystemet blir reformert i 2017. Ledende personer i administrasjonen sier ifølge Financial Times at den kontroversielle BAT lite trolig vil overleve ettersom den vil skape stort hull på 1000 milliarder dollar i republikanske skatteplaner de neste ti årene. 

– En potensiell fallgruve

Trump trenger nemlig 1000 milliarder dollar i inntekter fra BAT for å kompensere for de andre skatteendringer han vil innføre. 

– Dette er absolutt en potensiell fallgruve. Skattereformen vil nok i beste fall bli en utvannet versjon av den Trump i utgangspunktet ønsket å få igjennom. Da kan den faktisk se ut som skattereformen Hillary Clinton ville ha, sa USA-kommentator Eirik Bergesen til DN tidligere denne måneden. 

Mnuchin sier nå at det kan finnes andre måter å skaffe de enorme pengesummene på og at BAT bare var én av mange elementer som ble undersøkt av et finansmannskap på 100 personer, men bedyrer at de ikke har skrotet planen om grenseskatt. 

Vekst i økonomien blir viktig

På spørsmål om hvordan Trump-administrasjonen vil garantere at reformene ikke ville skape et underskudd, la Mnuchin vekt på hvor viktig en bedring av økonomien vil være for å skape inntekter. Ifølge finansministeren kan ulike økonomiske scenarioer gi en forskjell i inntekter på 2000 milliarder dollar. 

I fjerde kvartal i 2016 hadde USA en vekst i bruttonasjonalprodukt (bnp) på 1,9 prosent. 

Sentralbanken i Philadelphia har samlet prognosene fra et panel med 42 profesjonelle prognosemakere (professional forecasters). I snitt venter de en årlig vekst i brutto nasjonalprodukt på 2,2 prosent i første kvartal i år. Tilsvarende årlig vekst i andre kvartal er ventet å bli 2,3 prosent. Veksten i verdiskapingen (bnp) er da målt fra kvartalet før og så gjort om til årlig vekstrate.

Når er sausen ferdig?
00:45
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.