Panama-lekkasjene i april i fjor satte for alvor skatteparadiser på dagsorden verden rundt.

Den tyske avisen Süddeutsche Zeitung fikk via en hemmelig kilde tilgang på 11 millioner dokumenter over hvordan en rekke mektige personer og kriminelle har tatt i bruk skatteparadis for å holde formuene sine hemmelige. Dokumentene som er lekket stammer fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har bistått personer med å opprette selskapsstrukturer i skatteparadis.

Siden er det satt inn en rekke tiltak og gjort store fremskritt i det internasjonale arbeidet mot bruk av skatteparadiser.

Ifølge OECD har ulike skatteamnesti-ordninger verden rundt de siste årene bidratt til at over 500.000 skattebetalere har innbetalt rundt 85 milliarder pund (cirka 925 milliarder kroner) i skatt fra eiendeler som i utgangspunktet var gjemt i skatteparadiser.

Skal man tro på OECDs «svarteliste» over skatteparadiser så er det nå bare ett eneste skatteparadis igjen i verden, skriver Financial Times.

Forventer snarlige fremskritt 

Etter en ny gjennomgang av 15 land som tidligere ble betraktet som skatteparadiser etter OECDs kriterier, er det nå bare Trinidad og Tobago som gjenstår. OECD mener Trinidad og Tobago ikke har gjort nok for å etablere nytt regelverk for å hindre andre lands innbyggere i å lure sine egne skattemyndigheter. Ifølge OECD har imidlertid Trinidad og Tobago ikke noen stor finansiell sektor, og anses derfor ikke å utgjøre noen stor risiko. Men selv i øystaten går det rett vei.

– Det føres diskusjoner med Trinidad og Tobago, som forventes å gjøre fremskritt innen kort tid, skriver OECD i en pressemelding.

Av land som nå har fått «godkjentstempel» av OECD er Andorra, De forente arabiske emirater og Panama.

– Bortimot meningsløse

Men den oppdaterte «svartelisten» blir kritisert av Tax Justice Network, en ideell organisasjon med base i Storbritannia.

Administrerende direktør Alex Cobham i Tax Justice Network, sier til Financial Times at kriteriene ikke går langt nok.

I et blogginnlegg skriver Cobham at det er nedslående å se at OECD faller tilbake til det gamle mønsteret med å utarbeide svartelister der kriteriene er så svake at de er «bortimot meningsløse», og deretter erklærer suksess når listen er tom.

Cobham legger til at det er USA som er «elefanten i rommet»: 

– Hvis man skulle lage en svarteliste over skatteparadis med bare ett medlem, ville det ikke være en liten karibisk øy – det ville være skatteparadiset USA.(Vilkår)

- DNB er ulne i sine forklaringer
DNs kommentator Bård Bjerkholt mener DNB ikke har lykkes med å forklare hvorfor de har tilbudt kunder å søke tilflukt i et skatteparadis.
02:15
Publisert: