– USA er i en enorm politisk krise, og det har man vært siden Trump ble valgt. At pandemien er taklet så dårlig, er et resultat av den demokratiske krisen landet står i, sier Hilde Restad.

Hun er førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole i Oslo, med amerikansk politikk som fagfelt.

Det har vært en begivenhetsrik uke i Usa. Tall på antall smittede nådde rekordhøye 67.000 nye tilfeller på én dag fredag, og høyesterett har bedt president Donald Trump utlevere selvangivelsene sine til statsadvokaten i New York.

Så, natt til lørdag, kom nyheten om at hans tidligere rådgiver Roger Stone slipper å sone en dom på tre år og fire måneder for å ha hindret Kongressens etterforskning av Russlands rolle i presidentvalget 2016, fordi Trump har omgjort straffen.

Korona bryter gjennom frontene

I helgen besøker presidenten Florida, som på ett døgn registrerte 11.433 nye tilfeller av koronaviruset fredag. Besøket skjer i forbindelse med valgkampen mot presidentvalget i november.

Dersom valget i USA hadde blitt avholdt i dag, ville tidligere visepresident og demokrat Joe Biden ha vunnet, om meningsmålinger i Financial Times legges til grunn. En opptelling lørdag viser at Biden ville ha sikret 198 antatt «sikre» valgmenn-stemmer, og Biden ligger an til å få ytterligere 110 stemmer som er «sannsynlige». Det gir et overtak på 308 valgmenn, mens det kreves et flertall på 270 valgmenn for å vinne valget. Det er imidlertid stor usikkerhet og tett løp i mange vippestater.

Hilde Restad, førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole.
Hilde Restad, førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole. (Foto: Privat)

– Én uke i Trump-verdenen er et halvt år i vår verden, så jeg kan ikke spå hva som vil skje om fire måneder. Men vi har sett at det åpenbart har hatt en påvirkning på Trumps støtte at han har taklet pandemien såpass dårlig, sier Restad om valget i november.

Hun trekker frem at viruset bryter gjennom de polariserte frontene i landet.

– Det er mange i USA som lever i svært ulik virkelighetsoppfatning, og som leser helt forskjellige nyheter, fordi landet er så splittet. Koronaviruset er derimot en nyhet som trenger gjennom de ulike boblene, og som skaper en virkelighet som kanskje ikke stemmer med det man ser på Fox News, sier Restad.

Fox News er den største nyhetskanalen i USA, og har vist Trump sterk støtte.

Biden må gjenopprette troen på systemet

Restad mener Bidens fremste styrke som demokratenes presidentkandidat er at han er et slags minste felles multiplum, som, i motsetning til sin motkandidat, ikke vekker de sterke følelsene hos velgerne.

Skulle Biden bli valgt, mener Restad at han vil få en stor jobb med å gjøre en helomvending etter dagens president. Hun mener det republikanske partiet er i ferd med å «forvitre», og at partiet delvis har endret på de politiske spillereglene i et liberalt USA.

– Hvilken ende må Biden begynne i?

– Jeg tenker at gitt min diagnose, så er min kur at man må tette igjen hullene i systemet for å få gjenopprettet troen på systemet. En av de tingene som president Barack Obama aldri gjorde, som man kan diskutere om var feil, var at det var ingen som ble holdt ansvarlige for krigen mot terror, og de mer spekulative beslutningene som kom ut fra Bush-administrasjonen, sier Restad.

President Donald Trump er i hardt vær etter at koronasmitten i USA når nye høyder. Her fra presidentinnsettelsen i januar 2017, og bak ham står forgjengeren Barack Obama og tidligere visepresident Joe Biden.
President Donald Trump er i hardt vær etter at koronasmitten i USA når nye høyder. Her fra presidentinnsettelsen i januar 2017, og bak ham står forgjengeren Barack Obama og tidligere visepresident Joe Biden. (Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP)

President George W. Bush var republikansk president fra 2001 til 2009, da president Obama kom til makten.

– Obama sa i stedet at man bare skulle se fremover. Jeg tror ikke det er så lurt å bare se fremover etter dette, for da risikerer man bare å gå i sirkler. Det kommer nok til å oppleves polariserende og splittende, men dersom det ikke gjøres, risikerer man å glemme hva som leder til krise, sier Restad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.