Trump-tilhengerne ropte og sang «lock her up» sist på presidentens valgmøte i Ohio sent torsdag. Dette refrenget er blitt gjentatt på alle slike møter helt siden Donald Trump lanserte det i presidentvalgkampen i 2016.

Donald Trump startet med påstandene mot Hillary Clinton under valgkampen her i 2016.
Donald Trump startet med påstandene mot Hillary Clinton under valgkampen her i 2016. (Foto: RICK WILKING/Reuters/NTB Scanpix)

Alvorlige påstander

Trump kom i valgkampen med en rekke påstander om korrupsjon og maktmisbruk av Hillary Clinton. Både fra tiden da hun var utenriksminister fra 2009 til 2013, men også da hun var førstedame fra 1993 til 2001.

Trump hevdet blant annet at hun skjulte e-poster på en privat server og at hun og Clinton-stiftelsen hadde fått store beløp fra Russland etter å ha gitt bort 20 prosent av amerikansk uran til gjennom salg av urangruver til et russisk selskap.

Clinton nektet for å ha gjort noe galt, men i 2017 beordret Trumps daværende justisminister Jeff Sessions statsadvokaten i Utah, John Huber, om å starte en formell etterforskning.

Endelig formelt frikjent

Omtrent samtidig som Trump sto på scenen i Toledo i Ohio, og tilhengerne skrek «lock her up», kom den endelige formelle frikjennelsen fra det amerikanske justisdepartementet.

Etter over to års etterforskning konkluderer justismyndighetene at hverken Hillary Clinton eller Clinton-stiftelsen har gjort noe galt eller kriminelt. Huber har også konkludert med at det ikke finnes spor eller beviser som er verdt å etterforske videre.

Oppmerksomheten rundt etterforskningen av Clinton kom etter hvert i skyggen av spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning av mulig koordinering mellom Trumps valgkamp og Russland, og den generelle støyen rundt Trumps presidentskap.

Frikjennelsen har druknet også nesten helt i Iran-saken og den kommende riksrettssaken mot president Trump.

Hverken justisdepartementet eller Sessions har ifølge The Washington Post ønsket å kommentere at denne saken nå er over.

Donald Trump på sin side står fortsatt foran en rekke uløste juridiske problemer. Han er spesielt utsatt den dagen har går av som president og mister immuniteten som følger med presidentembetet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.