HNA har plukket opp kjente merkenavn og selskaper over hele verden de siste fem årene. Det som opprinnelig var et lite flyselskap på Hainan – Kinas svar på Hawaii – er blitt et av Kinas mest gjeldsbelastede konglomerater.
Nå pågår en desperat kamp for å overleve.
– Oppfordret til å vokse
Mens Kina har holdt stengt den siste uken i forbindelse med kinesisk nyttår har ledelsen i HNA sammen med advokater og finansinstitusjoner jobbet døgnet rundt i forsøket om å finne en løsning for selskapsgruppen. Målet er å redusere gjelden.
Gjeldsanslagene for gruppen ligger på mellom 750 milliarder kroner og 1100 milliarder kroner. Enkelte av datterselskapene er børsnoterte, men eierstrukturen og regnskapene har vist seg svært vanskelig å få innsyn i.
– Dette er et selskap som de siste årene åpenbart er blitt oppfordret til å vokse så raskt som mulig, så mange steder som mulig og for så lenge som mulig, sier finansprosessor William Kirby ved Harvard Business School til CNN.
I forrige uke solgte HNA to tomter i Hong Kong for nesten 16 milliarder kroner – kun ett år etter at de ble kjøpt med planer om store utbygginger. Denne uken ble en kontorbygning på Manhattan i New York solgt for 2,2 milliarder kroner.
Ifølge Orient Capital er selskapets overskudd knapt nok til å betale renter på lån. Selskapet nekter å opplyse hvem kreditorene er. Kredittvurderingsselskapet Standard & Poor’s har gitt selskapet søppelstatus, men sier de mangler nok regnskapsinformasjon.
Internasjonale finansinstitusjoner har siden i fjor sommer nektet å gi nye lån til gruppen, som er største aksjonær i Deutsche Bank.
Låner fra ansatte
På onsdag skriver HNAs datterselskap Hong Kong International Construction Investment Management Group i en børsmelding at selskapet har stilt 40,1 prosent av aksjene som sikkerhet til et selskap som er registrert på skatteparadiset Cayman Islands.
Aksjene har en verdi på rundt tre milliarder kroner.
HNA har avvist at de har finansielle problemer og sa i en kommentar i januar at de er i en «veldig sunn finansiell posisjon» med investeringer som er verdt «over 1500 milliarder yuan» (1820 milliarder kroner).
HNA har den siste uken solgt seg ned i Deutsche Bank fra en eierpost på 9,9 prosent til 8,8 prosent.
Ansatte er blitt tilbudt høy rente mot å ikke ta ut lønninger, ifølge New York Times. Hvis de lar lønningen stå på selskapets lønnskonto vil de få 8,5 prosent rente på innskudd på 12000 kroner. Dette vil øke til inntil 40 prosent rente på større innskudd.
Anbefaler konkurs
Forfatter Michael Schuman, som har skrevet boken «Confucius: And the World He Created» trekker sammenligning med hva som skjedde i Sør-Korea på 1990-tallet, da gjeldsoppbyggingen hos storselskaper som Daewoo, Samsung og Hyundai nesten førte til en økonomisk kollaps for landet.
«Kanskje kan HNA komme seg gjennom gjeldskrisen. Hvis de ikke lykkes med det, kan det være bedre hvis Beijing lar HNA forsvinne. Den eneste måten kinesiske politikere kan gjøre økonomien mer produktiv og effektiv, noe som er kritisk for fremtidig vekst, er å la markedet – og ikke staten – avgjøre skjebnen til høyrisikovirksomheter som HNA», skriver han i et innlegg hos Bloomberg View.
Den sørkoreanske Daewoo-gruppen gikk konkurs på slutten av 1990-tallet med gjeld på 80.000 milliarder won (650 milliarder kroner) i hva som er en av de største konkursene i Asia noensinne.(Vilkår)