HNA startet som et lite reiselivsselskap på Hainan på 1990-tallet, bygget opp et flyselskap og kjøpte opp mindre hoteller. De siste fem årene har selskapet ekspandert kraftig i Kina – og internasjonalt.

Selskapet er desperat etter å få inn frisk kapital. Kreditorene ønsker en nedbygging av gjelden og mange har satt lånestopp

Gjeldseksplosjon fra oppkjøp

På fredag morgen ble HNA-Caissa Travel Group suspendert fra handel ved Shenzhen-børsen i påvente av «en viktig melding». Dette er det fjerde børsnoterte HNA-selskapet som er blitt suspendert fra handel på en uke. Ryktene har gått lenge om at gruppen har alvorlige problemer.

For første gang har selskapet bekreftet at det har alvorlige problemer. Lokale kinesiske banker bekreftet i forrige uke om at selskapet er i mislighold på blant annet obligasjonslån og leasingavtaler av fly.

Gruppen hadde en samlet gjeld på 637,5 milliarder yuan (781 milliarder kroner) den 30. november.

– Etter mange år med en ekstraordinær utvikling må vi konsentrere oss om å integrere driften, og skape synergier mellom ressurser i Kina og internasjonalt, sier styreformann Chen Feng i et intervju med Reuters.

Han innrømmer at gruppen har store likviditetsproblemer.

– Noe av det skyldes at vi har foretatt en rekke store fusjoner. Den amerikanske renteøkningen og en nedbygging av gjelden i Kina førte til likviditetsskvis for mange kinesiske selskaper ved nyttår. Jeg føler meg trygg på at vi vil komme oss gjennom dette, sier han.

Intervjuet ble gjort tidligere denne uken. På fredag morgen ble handelen i HNA-Caissa Travel Group stanset.

Under etterforskning

Pålydende på obligasjonslån med har falt til under 80 prosent av pålydende. S&P Global Ratings kom med en nedgradering av selskapets kredittprofil i desember til «B» – fire nivåer lavere enn investeringsgrad (investment grade).

– HNA har fått nye likviditetsproblemer og har ikke klart å opprettholde forpliktelsene. Gjeldsproblemene til selskapet har forverret seg. Når det regner, pøser det ned, sier direktør Warut Promboon hos kredittanalyseselskapet Bondcritic til Bloomberg News.

HNA har foretatt oppkjøp på rundt 40 milliarder dollar siden 2014. Selskapet eier blant annet ti prosent av Deutsche Bank – et kjøp som ble finansiert av UBS.

HNA begynte å kjøpe aksjer i all hemmelighet i Tysklands største finansinstitusjon i 2016. I fjor flagget selskapet en eierpost på like under ti prosent, noe som gjør det kinesiske selskapet til den største enkeltaksjonæren.

Ifølge Bloomberg og Süddeutsche Zeitung er det kinesiske konglomeratet under etterforskning i Tyskland. Årsaken er at HNA ikke flagget at de eide mer enn tre prosent av aksjene og heller ikke informerte tyske myndigheter om eierstrukturen og nøkkelpersoner i ledelsen.

Vil låne fra ansatte

Finansinstitusjonene Citigroup, Bank of America, Morgan Stanley og Goldman Sachs har gitt ansatte beskjed om at de ikke får gi lån til HNA-selskaper.

Amerikanske myndigheter vil ikke godkjenne nye investeringer av HNA-selskaper i USA inntil selskapet legger frem dokumentasjon på eierstrukturen.

Ifølge finansnettstedet FiNews.asia vurderer selskapet å tilby de 400.000 ansatte å låne penger til selskaper – mot løfter om solid avkastning.

HNA har de siste årene kjøpt hoteller og reiselivsselskaper i Europa og USA. I 2016 kjøpte HNA Tourism Group det amerikanske Carlson Hotels Group. Med på kjøpet fulgte vel 51 prosent av aksjene i børsnoterte Rezidor.(Vilkår)

Bitcoin har ingen fundamental verdi, og kan gå i null.
01:21
Publisert: