Søndag er det den årlige Oscar-utdelingen i Los Angeles, men opptakten til årets fest er ikke som vanlig.

Fredag møtte mer enn 1.500 personer møtte opp til en demonstrasjon i Beverly Hills for å vise støtte til innvandrerrettigheter og for å be myndighetene respektere pressefriheten.

Avlyste Oscar-fest

Demonstrasjonen ble arrangert av United Talent Agency (UTA), som har avlyst Oscar-festen etter at president Donald Trump kunngjorde innreiseforbud for folk fra sju overveiende muslimske land.

– Det er et angrep på menneskeverden å avvise immigranter, sa «Back to the Future»-stjernen Michael J. Fox, som selv kom til USA for rundt 20 år siden fra Canada.

– Det er på tide å stå fram. Dette er unikt tidspunkt i historien. Det er på tide å engasjere seg, sa Jodie Foster i sin tale.

DNs filmkommentator Øyvor Dalan Vik har sett nærmere på situasjonen før Oscar-utdelingen søndag kveld (DN+).

– Når de gylne statuettene skal deles ut natt til mandag norsk tid, kan det bli en seremoni som setter spor. Om det faktisk skjer, vet bare Oscar-akademiets medlemmer, skriver Dalan Vik.

Regissører: Fanatisk klima

Regissørene bak de fem filmene som er Oscar-nominert for beste ikke-engelskspråklige film, fordømmer det de kaller et «fanatisk klima» i USA og andre land.

I en felles uttalelse fordømmer regissørene «ledende politikere» for å skape frykt ved å «dele oss inn i kjønn, farger, religioner og seksualitet».

Regissør Asghar Farhadi fra Iran, sier at han vil boikotte søndagens Oscar-seremoni som følge av Donald Trumps omstridte innreiseforbud som rammer sju hovedsakelig muslimske land, inkludert Iran.

De øvrige nominerte regissørene er danske Martin Zandvliet, svenske Hannes Holm, tyske Maren Ade og de to regissørene bak australske «Tanna», Martin Butler and Bentley Dean.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.