I en pressemelding fra Hongkong-politiet fremgikk det tidligere at omkring 200 uniformerte og sivile betjenter deltok i en stor razzia, og at en etterforskning av mediehuset er i gang.

Stand News-redaktørene Patrick Lam og Ronson Chan er blant de pågrepne. I tillegg til jobben i Stand News er Chan også leder av journalistforbundet i Hongkong.

Hongkongkomiteen i Norge kaller pågripelsene for et «brutalt angrep på pressefriheten i Hongkong».

– Pågripelsene markerer en alvorlig opptrapping av angrepene på det lille som er igjen av rettighetene og frihetene i Hongkong, som ble garantert av Beijing i 1997, heter det i en pressemelding, med henvisning til Hongkongs «grunnlov», som ble vedtatt da Hongkong ble overdratt fra Storbritannia til Kina i 1997.

Ansatte som frakter bevis forbi politiet utenfor Stand News kontoret i Hongkong.
Ansatte som frakter bevis forbi politiet utenfor Stand News kontoret i Hongkong. (Foto: Vincent Yu/AP Photo/NTB)

I en post på Facebook skriver Stand News at Lam har gått av som redaktør, og at alle ansatte er blitt sagt opp. De legger til at nettsiden og sosiale medier knyttet til mediehuset ikke lenger vil bli oppdatert, og at de snart vil bli slettet.

Myndighetene i Hongkong har slått knallhardt ned på demokratibevegelsen i regionen etter at den nasjonale sikkerhetsloven trådte i kraft. Kina innførte loven i fjor, etter at det i 2019 var omfattende demokratidemonstrasjoner i Hongkong i månedsvis.

Blant annet ble også den tidligere mediemogulen og aktivisten Jimmy Lai siktet denne uken for å ha distribuert opprørsk innhold. Han er også tiltalt for brudd på den nasjonale sikkerhetsloven, og dømt for å ha deltatt i ulovlige demonstrasjoner.

Lais avis Apple Daily ble lagt ned i juni etter at myndighetene grep inn mot den, først i form av en politirazzia der flere ledere ble pågrepet og deretter ved å fryse avisens midler.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.