Alibabas styreformann Daniel Zhang sto klar med en klubbe i hånden og ventet på at han kunne åpne handelen ved Hongkong-børsen like før klokken 9:30 lokal tid tirsdag morgen. Alibaba, som er Asias største børsnoterte selskap, har vært børsnotert i New York siden 2014.

– Vi kom hjem

Det ljomet gjennom børslokalene da Zhang, som overtok etter grunnlegger Jack Ma i september, slo løs på en tradisjonell kinesisk gong av bronse og handelen kunne starte.

– Vi kom hjem. Vi kom tilbake for å bli børsnotert i Hongkong, sa Zhang til jubel og applaus.

Ikke noe var overlatt tilfeldighetene. Alibabas børssymbol er «9988» – tall som representerer lykke og velstand i den kinesiske kulturen. Alibaba-kursen steg umiddelbart med over syv prosent, noe som økte børsverdien på selskapet med over 320 milliarder kroner.

Hongkong var førstevalget da det kinesiske teknologiselskapet Alibaba ble børsnotert i 2014. Hongkong-børsen tillot blant annet ikke bruk av flere aksjeklasser.

New York-børsen vant kampen om Alibaba. Investorer overtegnet emisjonen og det ble hentet inn over 25 milliarder dollar i selskapet ved børsnotering i New York. Dette er en rekord som fortsatt står av verdens største børsnoteringer.

Hongkong-børsen har endret reglene det siste året for å kunne gjøre det enklere for kinesiske selskaper å bli børsnoterte, blant annet bruk av flere aksjeklasser. Alibaba hentet inn 118 milliarder kroner fra investorer i hva som er årets største børsnotering.

– Det var på full tid å komme tilbake til hjemmemarkedet vårt, hvor investorene også er våre kunder, sier finansdirektør Maggie Wu til South China Morning Post – Hongkong-avisen som ble overtatt av Alibabas grunnlegger Jack Ma i 2016.

– Veldig merkelig

Alibaba har aldri helt funnet seg til rette ved New York-børsen. Nesten alt av selskapets virksomhet er i Asia. Av selskapets 860 millioner kunder og brukere er 730 millioner i Kina. En svært liten andel er utenfor Asia.

– Alibaba gjør ikke dette fordi de trenger penger. De har veldig mye kontanter. De mener en børsnotering i Hongkong er strategisk riktig, sier advokatpartner Stephen Peepels hos Hogan Lovells, som spesialiserer seg på børsnoteringer, til Bloomberg.

Internasjonale investorer trodde at børsnoteringen i USA for fem år siden ville bli starten på en internasjonal satsing. Det har ikke skjedd.

– Det var alltid veldig merkelig at Kinas største selskap kun var børsnotert i USA, sier porteføljesjef Mary Manning ved Ellerston Capital til CNBC.

Alibaba har ekspandert i Asia med en rekke oppkjøp, blant annet av handelsnettstedet Lazada som dominerer i Sørøst-Asia. Ambisjonene om å satse i USA og Europa er foreløpig lagt på is. Det har vært enkelte mindre investeringer, men ikke i nærheten av hva som var ventet.

Aksjekursen har steget med vel 60 prosent ved New York-børsen på fem år – to måneder etter børsnoteringen. I samme periode har amerikanske Amazon, som tilbyr mange av de samme tjenestene og produktene, steget med over 420 prosent.

– Vil sikre seg

Børsnoteringen i Hongkong er viktig for finansbyen som har opplevd nesten seks måneder med demonstrasjoner og sammenstøt med politi. I perioder har bygatene vært paralyserte. Så sent som i forrige uke måtte skoler holder stengt.

– Jeg applauderer Alibaba for å ha besluttet å foreta børsnotering i Hongkong på et tidspunkt hvor mange har mistet tilliten til byen og Hongkong som et finansmarked, sier porteføljesjef Mary Manning til CNBC.

Børsnoteringen i Hongkong blir også sett på som en form for forsikring for Alibaba hvis handelskrigen mellom USA og Kina forverres.

«Ved å selge aksjer i Hongkong kan Alibaba sikre seg mot risikoen fra amerikansk granskning av kinesiske selskaper, blant annet oppfordringer om å tvinge selskapene vekk fra amerikanske børser», skriver Washington Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.