Demonstrantene i Hongkong har tatt i bruk smarttelefoner og krypterte meldingstjenester for å kommunisere. Via lukkede forum og kanaler på Telegram-tjenesten planlegges hvor det skal være demonstrasjoner. Målet er å ligge et hakk foran politiet.
Apple blokkerer app
HKmap.live er en karttjeneste basert på «crowdsourcing», hvor en stor gruppe brukere oppdaterer tjenesten med hva som skjer i Hongkongs gater. Den er ikke ulike trafikktjenester som Waze, hvor brukere kan innrapportere trafikkulykker og politikontroller.
HKmap viser hvilke undergrunnsstasjoner som er blitt stengt for å forhindre demonstranter å forflytte seg fra sted til sted. Når det dukker opp en emoji av en valp er dette en indikasjon på at politiet er i ferd med å mobilisere seg. Kartet viser også trygge områder for demonstranter og leiligheter de kan søke tilflukt i.
Denne tjenesten er tilgjengelig via en hvilken som helst nettleser. En egen app er også tilgjengelig på smarttelefoner som benytter Googles Android operativsystem. En tilsvarende app er blitt blokkert av Apple og er ikke tilgjengelig for Iphone-brukere.
«Å nekte folk i Hongkong tilgang til et av få verktøy som forsvarer dem mot politiets aggresjon er en så feig handling at jeg ikke kan sette ord på det. Vil Apple samarbeide med «politi» i et hvert diktatur på kloden? Er det virkelig verdt så mye å gå sammen med Kina», spør brukeren @pinboard på Twitter.
Patetisk. Kan ikke stole på Apple
Utvikleren av appen har lenge forsøkt å få godkjent appen, men denne uken ble den avvist på nytt.
«Appen din inneholder innhold eller tilrettelegger, forenkler eller oppmuntrer til en aktivitet som er ulovlig. Rent spesifikt har appen tillatt brukere å unngå politi», skriver Apple til utvikleren.
Karttjenesten Waze, og en rekke andre apper, kan gi informasjon til sjåfører om fartskontroller og promillekontroller på veier. Disse appene har Apple tillatt.
«Alt kan brukes til ulovlige formål hvis de havner i feil hender. Appen vår er informativ og vi oppfordrer ikke til ulovlige aktiviteter», skriver @hkmaplive på Twitter
Forbudet har skapt kraftige reaksjoner mot Apple blant demonstrantene i Hongkong, hvor mange ikke ønsker å benytte kinesiskproduserte smarttelefoner i frykt for at de blir overvåket. Utvikleren avviser at appen oppfordrer til ulovlige aktiviteter.
«Jeg vet Apple er sulten på det kinesiske markedet, men å gjøre livet vanskeligere for Hongkongs befolkning for å krype for det regjerende kommunistpartiet? Patetisk. Kan ikke stole på Apple», skriver @mygaffer på Twitter.
– Som å helle bensin på bålet
Myndighetene i Hongkong, politi og demonstranter forbereder seg på en ny helg med demonstrasjoner. Hongkongs leder Carrie Lam vil forby bruk av ansiktsmasker for å hindre nye protester.
Eksperter, også i politiet, sier til South China Morning Post at de er i tvil om dette vil være effektivt og det kan også være ulovlig.
– Vi vil fortsette å bruke masker. Hvorfor skal vi følge loven når politiet, som faktisk har makt, ikke gjør det, spør den 16 år gamle studenten Bosco overfor avisen.
Lam ønsker å ta i bruk en nesten 100 år gammel lov fra den britiske kolonitiden. Sist disse lovene, som er en form for unntakstilstand, ble tatt i bruk var i 1967 da den britiske kolonimakten forsvarte byen mot venstreorienterte demonstranter mens kulturrevolusjonen pågikk i Kina.
– Dette blir som å helle bensin på bålet. Det gir en dårlig presedens og blir som å åpne Pandoras eske hvor det sannsynligvis blir innført flere restriksjoner, sier forsker og statsviter Ivan Choy Chi-keung ved Chinese University of Hongkong til Nikkei Weekly.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.