Det er «en mer balansert fordeling av ultrarikdom globalt», ifølge den siste undersøkelsen fra Wealth-X – et selskap som samler data og lager markedsundersøkelser om verdens rikeste mennesker.

Asia stormer nemlig fremover, også blant de superrike, og skyver de tradisjonelle metropolene for rikdom i Europa og Nord-Amerika nedover på listen. Wealth-X regner personer som er gode for minst 30 millioner dollar (vel 250 millioner kroner) som ultrarike eller superrike.

Hongkongs skyline og Victoria Harbour under det tradisjonelle nyttårsfyrverkeriet.
Hongkongs skyline og Victoria Harbour under det tradisjonelle nyttårsfyrverkeriet. (Foto: Jianan Yu/Reuters/NTB Scanpix)

Hongkong har nå over 10.000 innbyggere som kvalifiserer seg, en oppgang på pene 31 prosent bare det siste året. Det er også mer enn nok til å passere New York, som tross en oppgang på syv prosent fra i fjor, «bare» har 8865 innbyggere med 30 millioner dollar eller mer i formue.

Wealth-X påpeker at det ikke er overraskende at det er nettopp i Asia, og spesielt i Kina antall superrike øker mest. Av de tredve raskest voksende byer med ultrarike, befinner 26 seg i Kina.

Men USA er fortsatt hjem for desidert flest superrike.

Ser man bort fra landene i Vesten, og Kina, øker antall superrike nå mest i India, Bangladesh, Vietnam og Kenya. Rapporten slår fast at det siste året har vært preget av robust økonomisk vekst globalt, særlig i Asia, og at denne utviklingen er ventet å fortsette neste år.

Menn dominerer fortsatt alle oversikter over rikdom. Men antall kvinner øker nå jevnt og trutt og kvinner utgjør nå 13,7 prosent av de superrike. Det betyr i absolutte tall at nesten 35.000 kvinner i verden nå har en formue på over 250 millioner kroner, mens over 220.000 menn har det samme.

Wealth-X rapporterer nemlig om totalt vel 255.000 ultrarike per 2017, som tilsammen kontrollerte vel 44 tusen milliarder dollar. I den neste femårsperioden er det ventet at antallet superrike øker med godt over 100.000 personer, og at det store flertallet av disse vil være menn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Hadde ikke penger til å dekke forsikringsutbetalinger
Da finanskrisen kom hadde banker forsikret seg mot tap hos AIG - verdens største forsikringsselskap.
02:14
Publisert: