Både sentralregjeringen og hun selv mener fortsatt bestemt at Hongkong bør håndtere de pågående protestene på egen hånd, uttalte Lam på sin ukentlige pressekonferanse tirsdag. Men hun la til at byens lovverk tillater Beijing i å gripe inn. Det er en mulighet hun ikke utelukker å benytte seg av, fortalte hun.

Demonstrantene i Hongkong trappet opp protestene i helgen da Lam og hennes byregjering innførte forbud mot ansiktstildekking i demonstrasjoner. Lørdag og søndag var det omfattende protester som skapte store konsekvenser for kollektivtrafikk og næringsliv.

Svarte på kritikk

Chris Patten, som var Hongkongs siste guvernør frem til overføringen av den tidligere britiske kolonien til Kina, kritiserte i forrige uke håndteringen av demonstrantene. Han tok til orde for mer demokrati og garantier for Hongkong-beboernes borgerrettigheter.

Lam svarte på Pattens kritikk med å oppfordre utenlandske regjeringer til å spørre seg selv hva de ville ha gjort under tilsvarende omstendigheter.

– Deres tiltak ville ikke vært like milde som våre, og kanskje de ville vært langt strengere, sa hun.

De stadig mer voldsomme protestene startet for fire måneder siden mot en lov som åpnet for å utlevere folk til Fastlands-Kina. Lovforslaget er siden trukket tilbake, men protestene er utvidet til å gjelde krav om demokratiske reformer og motstand mot kinesisk innflytelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.