52 prosent av kvinner mellom 25 og 40 år i Hongkong ønsker ikke å få barn, ifølge en ny undersøkelse. Hovedårsaken er boligkrisen i den kinesiske byen, som har 7,3 millioner innbyggere fordelt på et område på størrelse med Ål kommune.
– Hongkongs eiendomspriser har slått tidligere rekorder hver eneste måned i år. Vi ser ikke når dette vil ta slutt. De rekordhøye prisene gjør at folk får panikk, sier analysesjef Derek Chan ved Ricacorp Properties til South China Morning Post.
20 ganger årsinntekten
Hongkong er rangert som en av verdens dyreste byer å bo i. Gjennomsnittsprisen for en leilighet er nesten 20 ganger årsinntekten. Rundt 70 prosent av månedsinntekten går til tilbakebetaling av boliglån og renter for en vanlig familie.
I bydelen Kwai Chung i Kowloon har rundt 200.000 innbyggere i gjennomsnitt fem kvadratmeter å boltre seg på hjemme, ifølge offisielle statistikker. Disse leier små rom i eksisterende leiligheter.
– I Hongkong blir retten til en bolig, som er en av de grunnleggende menneskerettighetene, fullstendig oversett. Det er den alvorlige virkeligheten, sier Gordon Chick hos den frivillige organisasjonen Hong Kong Society for Community Organization til Nihon Keizai Shimbun.
Den japanske avisen har møtt personer som bor i kistelignende «hybler» hvor det ofte ikke er mulig å stå oppreist. Leietagere deler bad og kjøkken, som ofte er i samme rom.
– Den viktigste oppgaven for meg nå er å løse boligkrisen, sa Hongkongs administrative ledere, Carrie Lam, på en pressekonferanse nylig.
Såkalte mikroleiligheter på under 16 kvadratmeter er blitt svært populære for nyutdannede som jobber i sentrumsområdene.
– Mange er innelåst i små hybler. De har akseptert at det å komme hjem er ikke mer enn å ha et tak over hodet, sier direktør Ringo Wong Tat-keung for vaskerikjeden Sunshine 24 til South China Morning Post.
Skattlegger tomme boliger
Lam, og forgjengerne, kritiseres for å ikke gjort nok for å løse krisen. Alle tomter i Hongkong eies av det offentlige. De leaser ut tomter til eiendomsutviklere til høystbydende.
Eiendomsmarkedet står for nesten 20 prosent av Hongkongs verdiskaping og 30 prosent av byens inntekter. Hongkong har lav beskatning. Nå vil myndighetene ilegge eiere av leiligheter som står tomme en ekstraskatt på fem prosent. Målet er å kjøle ned eiendomsmarkedet.
Analytikere tror at dette er en skatt som utviklere er villig til å betale – i påvente av å selge til en høyere pris.
«Denne skatten er håndterlig», skriver analytikere hos Goldman Sachs.
– Den nye eiendomsskatten vil ikke endre våre salgsstrategier, sier direktør Victor Lui hos Sun Hung Kai Properties til Business Times.
Eiendomsselskapet står for nesten en tredjedel av alle usolgte leiligheter i Hongkong, ifølge Morgan Stanley.
Det er ikke bare for Hongkongs innbyggere det er dyrt, men også for bilparken. En parkeringsplass ble solgt nylig for vel seks millioner kroner. Dette er en seksdobling på 12 år.(Vilkår)