Tusenvis av demonstranter fortsetter protestene mot myndighetene i Hongkong og Beijing.

Flyplassen måtte kansellere flyavganger for andre dag på rad etter at demonstranter blokkerte avgangshallen.

Uroen påvirker også aksjemarkedet. Det var bred nedgang i aksjemarkedene i Asia tirsdag og verst i Hongkong, der Han Seng-børsen falt med over to prosent.

– Den viktigste grunnen til at folk protesterer, er mangelen på ekte demokrati, sier professor Edwin Lai på avdeling for økonomi ved The Hongkong University of Science and Technology.

For andre dag på rad blokkerte demonstrantene avgangshallen på flyplassen i Hongkong, noe som førte til at alle flyavganger ble innstilt.
For andre dag på rad blokkerte demonstrantene avgangshallen på flyplassen i Hongkong, noe som førte til at alle flyavganger ble innstilt. (Foto: Kyle Lam/Bloomberg)

– Kan ødelegge Hongkong

Professor Lai viser til at den øverste politiske lederen i Hongkong, Carrie Lam, ikke er valgt av folket, men av en komité med 1200 medlemmer.

Tirsdag gikk Lam ut og advarte om at opptøyene kan «dytte byen mot avgrunnen», og at det kan komme til et punkt hvor det ikke er mulig å gå tilbake.

– Den øverste lederen må gå av. Den som tar over, må sette i gang en etterforskning av hele lovforslaget som startet protestene og politivolden mot demonstrantene, sier Lai.

Millioner av mennesker har protestert i over to måneder etter et lovforslag som gikk ut på at mistenkte kriminelle kunne bli utlevert til det kinesiske fastlandet. Demonstrantene frykter at Kina forsøker å innskrenke Hongkong-innbyggernes rettigheter.
Millioner av mennesker har protestert i over to måneder etter et lovforslag som gikk ut på at mistenkte kriminelle kunne bli utlevert til det kinesiske fastlandet. Demonstrantene frykter at Kina forsøker å innskrenke Hongkong-innbyggernes rettigheter. (Foto: Paul Yeung/Bloomberg)

Demonstrasjonene har også dette som ett av fem krav til lokale myndigheter, nemlig at Lam må gå av. Tirsdag ba FNs menneskerettssjef, Michelle Bachelet, om nettopp en uavhengig granskning av maktbruken mot demonstrantene.

– Det virker som dette er en syklus og at det kommer til å dukke opp demonstrasjoner jevnlig, sier Lai og viser til «paraplyrevolusjonen» i Hongkong i 2014.

Helsepersonell demonstrerte tirsdag mot politivold under opptøyene i Hongkong. FNs menneskerettssjef ba samme dag om en granskning av politiets maktbruk.
Helsepersonell demonstrerte tirsdag mot politivold under opptøyene i Hongkong. FNs menneskerettssjef ba samme dag om en granskning av politiets maktbruk. (Foto: Kin Cheung/AP/NTB Scanpix)

Protestene som pågår i Hongkong startet allerede i juni mot en lovendring som åpnet for å sende mistenkte kriminelle, også besøkende, til det kinesiske fastlandet.

Lovforslaget er trukket tilbake, men det har ikke vært nok til å roe ned demonstrantene, som krever en garanti for at det ikke kommer på forhandlingsbordet igjen.

Hongkongs regjeringssjef, Carrie Lam, uttalte tirsdag at demonstrantene risikerer å sende byen ned i «avgrunnen», hvis de fortsetter med demonstrasjonene.
Hongkongs regjeringssjef, Carrie Lam, uttalte tirsdag at demonstrantene risikerer å sende byen ned i «avgrunnen», hvis de fortsetter med demonstrasjonene. (Foto: Thomas Peter/Reuters/NTB Scanpix)

Ett land, to system?

Det store spørsmålet er hva myndighetene i Beijing vil foreta seg for å få kontroll over situasjonen.

– Hvis Beijing gjør noe dumt, som å innskrenke Hongkongs uavhengighet, kan det ødelegge Hongkong, sier Lai.

Kina og Storbritannia inngikk på 1990-tallet en avtale om tilbakeføring av Hongkong til Kina. Avtalen garanterte for en politisk ordning med «ett land, to systemer» frem til 2047.

Lovforslaget tidligere i sommer førte til at mange ble redde for at myndighetene i Beijing forsøker å innskrenke rettighetene til Hongkong-innbyggerne.

Rana Mitter, historieprofessor og Kina-ekspert ved University of Oxford, tror den underliggende årsaken til protestene er uenighet mellom Beijing og Hongkong i synet på hva Hongkong skal være.

– Beijing ser på Hongkong som en økonomisk spydspiss for Sør-Kina. Hongkong ser på seg selv som en beskyttet sone med fri presse og et uavhengig rettsvesen, og er redde for at Beijings voksende økonomiske makt vil bety at deres verdier blir undertrykt, skriver Mitter i en epost til DN.

Alle flyavganger ble innstilt for andre dag på rad i Hongkong tirsdag etter at tusenvis av demonstranter blokkerte avgangshallen.
Alle flyavganger ble innstilt for andre dag på rad i Hongkong tirsdag etter at tusenvis av demonstranter blokkerte avgangshallen. (Foto: Philip Fong/AFP/NTB Scanpix)

Voldsspiral

Både demonstranter og politiet har de siste ukene blitt anklaget for en uakseptabel voldsbruk.

Demonstranter har gått fysisk til angrep på personer som ikke har støttet deres sak, og politiet har gått til brutale angrep på demonstranter, deriblant en kvinne, som risikerer å miste synet på det ene øyet, ifølge South China Morning Post.

Politiet anklages for unødvendig bruk av vold mot demonstrantene i Hongkong. En kvinne risikerer å bli blind på det ene øyet etter angrep fra politiet under en demonstrasjon, ifølge flere medier, deriblant South China Morning Post.
Politiet anklages for unødvendig bruk av vold mot demonstrantene i Hongkong. En kvinne risikerer å bli blind på det ene øyet etter angrep fra politiet under en demonstrasjon, ifølge flere medier, deriblant South China Morning Post. (Foto: Tyrone Siu/Reuters/NTB Scanpix)

Wilfred Chow ved The University of Hongkong er redd for å si hva han mener selv til kolleger på universitetet.

– Folk er blitt veldig polariserte. Hvis du er uenig med demonstrantene, risikerer du å bli angrepet. På den andre siden virker det som om myndighetene i Beijing har gitt politiet i Hongkong klarsignal til å gjøre det som trengs, sier Chow, som forsker spesielt på lederskap i diktaturer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.