Investorer ved Asia-børsene våknet til en ny uke, hvor nyheter fra en annen verdensdel vil påvirke markedssentimentet. President Joe Biden har i løpet av helgen snakket med Russlands president Vladimir Putin og sin ukrainske kollega, Volodymyr Zelenskyj.

– Vi kan ikke forutsi nøyaktig hvilken dag, men vi har sagt en stund at vinduet er åpent. En invasjon, en betydelig større militæraksjon, kan begynne når som helst. Det inkluderer denne uken, før slutten av OL, sa USAs sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan, i et intervju på CNNs «State of the Union».

En langt mer volatil situasjon

Det er to temaer som dominerer i morgenrapportene fra Asia og Australia på mandag: konflikten mellom Ukraina og Russland, og en kraftig økning av antall nye koronasmittede i Hongkong og sannsynlige nye smitteutbrudd i andre kinesiske storbyer.

– Dette bakteppet vil sannsynligvis føre til en langt mer volatil situasjon enn vi opplevde i 2021. Vi ser allerede dette, skriver seniorøkonom Diana Mousina hos AMP Investments i en rapport.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med over 2,7 prosent i løpet av den første handelstimen mandag morgen til under 27.000 poeng. Fryktindeksen Nikkei Stock Average Volatility Index har steget med over 20 prosent. Det er også en bred nedgang i Seoul, Taipei og Hongkong.

Den australske storbanken ANZ mener usikkerheten rundt konflikten vil ha betydelige konsekvenser – også på rentebanene, energipriser og råvaremarkedet. Oljeprisen ligger på nesten 96 dollar fatet mandag morgen.

– Oppbyggingen av militære tropper på Ukrainas grense til Russland er fortsatt en kilde til bekymring. Hvis det resulterer i sanksjoner mot Russland kan det forverre energiforsyningen. Prisene på råvarer som palladium, nikkel og hvete kan også stige, skriver sjeføkonom Richard Yetsenga hos ANZ.

– Svært uønsket

Hongkong har fastholdt på nullsmittestrategien siden pandemien startet for over to år siden. Nå er det krise i byen med over 2000 registrerte smittetilfeller for første gang. Ifølge tv-kanalen TVB vil statistikkene vise over 3000 nye smittetilfeller mandag.

– Den femte bølgen har rammet oss hardt og overveldet helsesektoren. Situasjonen er svært uønsket. Vi er bekymret og lei oss, sa byens leder Carrie Lam mandag morgen.

Ifølge South China Morning Post vurderes en full nedstengning av bydeler og massetesting av enkeltområder. Kapasiteten ved sykehusene er sprengt. Totalt er det registrert 24.000 smittetilfeller siden pandemien startet – langt mindre enn andre asiatiske byer utenfor Kina.

– Hvis de nye smitteverntiltakene med blant annet distansering ikke virker i løpet av de neste to ukene vil en nedstengning vurderes, sier professor David Hui, som leder en av offisielle koronautvalgene, til Financial Times.

De nye restriksjonene har rammet finansbyen hardt.

– Når vi er midt oppe i en krise må vi bruke ressursene i helsevesenet til de mest alvorlige tilfellene. For å unngå en kollaps vil vi prioritere hardt, sa Larry Lee, som leder Hospital Authority i Hongkong på en pressekonferanse.

Nesten alt av mat må importeres til Hongkong – enten fra det kinesiske fastlandet eller internasjonalt. Det er lange ventetider og prisene ved markedene har steget kraftig de siste dagene.

«Fastlandsmyndighetene i Kina og regjeringen i Hongkong jobber tett sammen for å løse problemene som har oppstått rundt forsyningssituasjonen», sa regjeringen i Hongkong i en uttalelse sent søndag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.