Hongkong, en av verdens største og viktigste finansbyer i verden, har delvis selvstyre fra Kina. Dette er posisjon byen er lovet frem til 2047 som en del av avtalen Storbritannia og Kina gjorde før den tidligere britiske kronkolonien ble tilbakeført i 1997.

Etter seks år med demonstrasjoner og protester i Hongkong har kinesiske myndigheter strammet grepet og slått hardt ned på hva de karakteriserer som ulovlig sivil ulydighet. Den nye sikkerhetsloven i Hongkong gjør det ulovlig å demonstrere.

Aktivistene Ivan Lam og Joshua Wong, som ble politisk aktiv som 17-åring i 2014, ble fengslet i Hongkong i forrige uke. Flere andre er fengslet i Kina.

Banker frykter sanksjoner

Flere vestlige land har reagert med sanksjoner mot enkeltpersoner i Hongkong, blant annet leder for byregjeringen, Carrie Lam. Det har ført til konsekvenser for henne til daglig. Kredittkortene er kansellert og bankene har avsluttet kundeforholdet.

– Jeg bruker kontanter hver dag til alt mulig. Jeg har stabler med kontanter hjemme da lønningen utbetales kontakt. Jeg har ikke lenger egen bankkonto, sier hun i et intervju med International Business Channel.

Kinesiske banker tør ikke å gi henne bankkonto eller tilgang til kredittkort. De frykter dette vil utløse direkte sanksjoner fra amerikanske myndigheter og en utestengning fra det internasjonale finanssystemet – hvor amerikanske dollar dominerer.

Hun er en av de best betalte lederne i verden med en årsinntekt på 5,21 millioner Hongkong-dollar (nesten seks millioner kroner). Til sammenligning tjener den amerikanske presidenten 3,5 millioner kroner i året. Statsminister Erna Solberg tjener 1,7 millioner kroner.

– En ære

Lam forsvarer måten hun styrt Hongkong i intervjuet og avviste kritikken om at hun er en frontfigur for kommunistledelsen i Beijing. Politisjefen i Hongkong og minst 13 andre ledere i finansbyen inngår i de amerikanske sanksjonene.

«Som toppsjef for Hongkong var Lam direkte ansvarlig for å gjennomføre politikk om å undertrykke frihet og demokratiske prosesser», var begrunnelsen fra det amerikanske finansdepartementet da sanksjonene ble innført i august.

Hun avviser kritikken fra USA.

– Jeg ser på det som en ære å bli utsatt for uberettigede sanksjoner av amerikanske myndigheter, sier hun i intervjuet.

Gir resultater

Lams kritikere mener at uttalelsene fra henne bekrefter at sanksjonene har gitt resultater.

«Hun sier at ingen banker er villig til å tilby henne finanstjenester – ikke engang statseide kinesiske banker. Lønnen hennes betales kontant og hun kan kun bruke kontanter. Hva betyr dette? #StandwithHongKong», skriver den tidligere protestlederen Nathan Law, som bor i eksil i London, i en Twitter-melding.

Lams 24 år gamle sønn Joshua Lam Yeuk-hay returnerte til Hongkong fra studier ved Harvard University like før sanksjonene ble innført tidligere i år.

Andre sentrale personer i administrasjonen er blitt tvunget til å selge eiendom i USA og aksjer i amerikanske selskaper på grunn av sanksjonene.

– Fortsatt motvind i vente

USAs utenriksminister Mike Pompeo har beskyldt den britiske storbanken HSBC, som har sine røtter i Hongkong og Kina, for å opprettholde kundeforholdet til de sanksjonerte enkeltpersonene, men ikke tillatt demonstranter å fortsette kundeforholdet.

Det amerikanske utenriksdepartementet skal innen midten av desember som identifisere internasjonale finansinstitusjoner som har opprettholdt kundeforholdet til enkeltpersoner som er underlagt sanksjoner.

Hongkong har er inne i en dyp resesjon. En ny undersøkelse fra myndigheten i Hongkong viser at for første gang på 11 år har antall utenlandskeide selskaper i Hongkong falt. Kun 15 prosent av eksisterende selskaper planlegger en ekspansjon.

– Ærlig talt tror jeg det fortsatt er mye motvind i vente for Hongkong. Fra et vekstperspektiv har er bunnen sannsynligvis nådd, sier seniorøkonom Hao Zhou hos Commerzbank til CNBC Asia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.