Mange tusen demonstranter var samlet utenfor representasjonsbygningen til Kina i Hongkong på søndag. De kastet egg på bygningen og ødela offisielle emblemer med maling og graffiti på veggene. Politiet svarte med tåregass og gummikuler.

«Da det majestetiske nasjonale emblemet til Folkerepublikken Kina ble ødelagt med svart maling forårsaket det uutholdelig smerte og sinne. Disse ulovlige handlingene er uakseptable for alle kinesere – også folket i Hongkong. De utfordrer sentralmyndighetene i Kina. Dette vil ikke tolereres», skriver det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua på mandag i en lederartikkel som er publisert bredt i kinesiske medier.

Blodige sammenstøt

Politiet viftet med flagg som en advarsel før de kastet tåregassgranater. De skjøt gummikuler mot grupper av demonstranter som befant seg i sentrumsgater etter de fredelige protestene var over søndag ettermiddag.

Maskerte menn, iført hvite klær, angrep demonstranter og lokale i flere områder i Hongkong, blant annet nær grensen til fastlands-Kina og ved en undergrunnsbanestasjon. Minst 36 mennesker er skadet. Politiet var ikke til stede da sammenstøtene fant sted.

– Vi har ikke arrestert noen da vi ikke vet med sikkerhet hvem som har deltatt. Selv om de er kledd i hvite klær betyr ikke det at de har deltatt i sammenstøtene. Vi må behandle alle rettferdig – uansett hvilken side de står på, sa politioffiser Yau Nai-keung til South China Morning Post mandag morgen.

To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk

Helgens demonstrasjoner er den siste i rekken siden juni. På det meste har rundt to millioner mennesker vært i gatene med krav om at et lovforslag om å tillate utlevering av innbyggere til Hongkong skal forkastes.

Byens politiske leder, Carrie Lam, har skrinlagt lovforslaget, men det forlanges det skal forkastes helt. Under de siste demonstrasjonene har det kommet krav om direkte valg i Hongkong og at politiets maktbruk og taktikker skal etterforskes av en uavhengig kommisjon.

Kina og den kinesiskvennlige politiske ledelsen i Hongkong har kritisert demonstrantene.

– I hele verden er det kun våre egne myndigheter som karakteriserer demonstrantene som opprørere. Lam er en patologisk løgner, sa Jimmy Sham hos Civil Human Rights Front, som sto bak demonstrasjonene.

En demonstrant for hjelp mot smertene etter tåregass av helsepersonell.
En demonstrant for hjelp mot smertene etter tåregass av helsepersonell. (Foto: Bobby Yip/AP/NTB Scanpix)

Flytter kapital og folk

Referanseindeksen Hang Seng ved Hongkong-børsen falt med ti prosent under den første runden med demonstrasjoner. Den har tatt seg svakt opp igjen de siste ukene etter det virket som at det ikke ville bli flere større demonstrasjoner. Mandag faller den med over 0,5 prosent.

Ifølge detaljhandelsorganisasjonen Hongkong Retail Management Association (HKRMA) har de fleste medlemmene opplevd en nedgang i omsetningen i juni og første uke av juli. Utsalg er blitt tvunget til å stenge dørene på grunn av demonstrasjonene.

«Dette har ikke bare ført til omsetningstap, men også påvirker lønningene til ansatte – spesielt deltidsansatte og de som har kommisjonsbaserte lønninger. Juli og august er høysesong. I og med at demonstrasjonene fortsetter regner vi med en tosifret prosentvis nedgang de neste månedene», skriver HKRMA i en uttalelse.

Finansrådgivere sier til Bloomberg og Wall Street Journal at de har sett en kraftig økning fra velstående familier som ønsker å flytte formuene vekk fra Hongkong. Mange vurderer å flytte vekk fra Hongkong for godt og vurderer Singapore og Canada.

– Dette er et fenomen. Jeg fikk flere hundre henvendelser etter demonstrasjonene den 12. juni. Siden da har jeg og kollegene svart på henvendelser fra ni til 11 på kvelden hver dag, sier grunnlegger Andrew Lo i konsulentselskapet Anlex, som har spesialisert seg på immigrasjonsspørsmål til South China Morning Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anti-utleverings demonstranter kaster stein, etter en demonstrasjon for demokratiske reformer i Hong Kong.
Anti-utleverings demonstranter kaster stein, etter en demonstrasjon for demokratiske reformer i Hong Kong. (Foto: Edgar Su/Reuters/NTB Scanpix)
Demonstrantene løper for å lage barrikader mot politiet.
Demonstrantene løper for å lage barrikader mot politiet. (Foto: Edgar Su/Reuters/NTB Scanpix)
Opprørs politi er stilt opp for å hindre demonstrantene.
Opprørs politi er stilt opp for å hindre demonstrantene. (Foto: Vivek Prakash/AFP/NTB Scanpix)
En politimann skyter tåregassgranat mot demonstrantene for å spre de etter en demonstrasjon.
En politimann skyter tåregassgranat mot demonstrantene for å spre de etter en demonstrasjon. (Foto: Anthony Wallace/AFP/NTB Scanpix)
En demonstrant løper vekk fra tåregassen.
En demonstrant løper vekk fra tåregassen. (Foto: Tyrone Siu/Reuters/NTB Scanpix)