De fleste kineserne vet ikke hvorfor flere millioner mennesker har demonstrert i Hongkongs gater de siste tre månedene. Kinesiske studenter i vestlige land har ytringsfrihet som de aldri har opplevd i hjemlandet.

Det utnytter mange til det fulle i USA, Storbritannia og Australia hvor de åpent viser sin støtte til Kina og kommunistpartiet.

«De misbruker ytringsfriheten og internettfriheten, som de ikke har i hjemlandet, til å spre feilinformasjon om terror», skriver Hongkong-aktivisten Nathan Law, som studerer ved Yale University i USA på Facebook.

Han har vært utsatt for grove trusler.

Twitter og Facebook har fjernet over tusen kontoer fra Kina som har spredt falsk propaganda om Hongkong på sosiale medier denne uken. Natt til fredag suspenderte den Google-eide videotjenesten Youtube 210 kanaler som er brukt til å spre falsk informasjon.

– Vi fant ut de har brukt VPN og andre metoder for å skjule disse kontoene og føre andre aktiviteter som er forbundet med koordinerte påvirkningsaksjoner, sier Google-direktør Shane Huntley i en kommentar.

Virtuelt privat datanettverk (VPN) er en form for tunnel som gjør at brukere kan koble seg opp på internett via andre land og skjule hvem de er.

Baltisk inspirasjon

Hongkong forbereder seg på nye, store protester allerede på fredag. Blant annet skal regnskapsførere gå samlet til offentlig bygninger og senere delta i demonstrasjoner som er inspirert av hva som skjedde i de baltiske stater for nøyaktig 30 år siden.

Den menneskelige lenken i 1989 gikk mellom de baltiske hovedstedene Tallinn, Riga og Vilnius.
Den menneskelige lenken i 1989 gikk mellom de baltiske hovedstedene Tallinn, Riga og Vilnius. (Foto: AFP)

Rundt to millioner mennesker dannet en lang folkekjede 23. august 1989 langs en 600 kilometer lang strekning fra Tallinn, via Riga til Vilnius. «Den baltiske vei» var en fredelig demonstrasjon som fant sted vel to måneder før Berlin-muren falt i november samme år.

Demonstrasjonen fant sted på dagen 50 år etter undertegningen av Molotov-Ribbentrop-pakten, som la disse tre statene til Sovjetunionens interessefelt.

Fem krav til myndighetene

Demonstranter i Hongkong planlegger å skape forstyrrelser i transportsystemet i byen de neste dagene. I forrige uke ble flere hundre avganger kansellert eller forsinket etter sammenstøt mellom demonstranter og politi.

«Dra til flyplassen for å skape nytt press mot transportsystemet», oppfordrer en gruppe demonstranter i en melding på kommunikasjonstjenesten Telegram.

Lokale myndigheter har foreslått et direktiv som åpner for at mistenkte kan bli utlevert til fastlands-Kina. Hongkong-borgerne anser derfor forslaget som nok et forsøk fra Beijing på å undergrave og underkue det lokale selvstyret, og tvinge befolkningen til lydighet.

De har kommet med fem krav til myndighetene:

  • Et forslag til en lov som tillater utlevering til Kina skal skrotes.
  • En uavhengig granskning av påstått politivold.
  • Myndighetene må slutte å karakterisere demonstrantene som «opprøre».
  • De som er arrestert må få amnesti
  • Politiske reformer.

Storselskaper under press

Internasjonale storselskaper med aktiviteter i Kina og Hongkong er under press fra kommunistledelsen i Kina. Den internasjonale storbanken HSBC har rykket inn annonser i Hongkong-aviser hvor de ber demonstrantene om å besinne seg.

«Som et selskap med dype røtter i Hongkong er vi svært bekymret for de nylige samfunnshendelsene og tar sterkt avstand fra enhver form for vold og handlinger som forstyrrer samfunnsordenen», skriver banken på kinesisk i Hong Kong Economic Times.

Toppsjefen i flyselskapet Cathay Pacific og andre direktører har gått av som følge av direkte press fra Kina. Kinesiske myndigheter mener de ansatte har satt flyselskapets sikkerhet i fare, blant annet ved å dele passasjerinfo på reisende politi.

Uroen har kostet Hongkongs rikeste over 135 milliarder kroner gjennom kraftig børsfall på Hongkong-børsen. I morgentimene fredag viser referanseindeksen Hang Seng en svak oppgang ved Hongkong-børsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.