Over 1,7 millioner mennesker samlet seg i Hongkongs gater søndag for 11. helg på rad – til tross for kraftig regn og uvær. Politiet holdt en lav profil og i motsetning til i forrige uke var det ikke sammenstøt.

– Vi vil vise verden at folket i Hongkong kan opptre helt fredelig. Hvis Beijings og Hongkongs taktikk er å vente på at bevegelsen vår dør, så tar de feil. Vi vil kjempe videre. Kampanjen har folkets støtte – myndighetene har det ikke, sa Bonnie Leung, en av arrangørene på en pressekonferanse søndag.

Verste ikke over

Skyskraperne i Hongkong er bygd for å stå mot de kraftigste tropiske syklonene som årlig kommer inn fra Sør-Kinahavet. Det er verre med de økonomiske stormkastene som kan ramme økonomien. Hongkong er en av verdens største og viktigste finansbyer.

Hongkongs finansminister Paul Chan er svært bekymret. Han har tidligere advart om konsekvensene på den økonomiske veksten og la i forrige uke frem flere tiltak for å støtte små- og mellomstore selskaper.

I et lengre innlegg i helgen advarte han Hongkongs befolkning mot at det verste ikke er over.

«Alle, fra storselskaper til små butikkutsalg, føler vindene fra den økonomiske syklonen», skriver Chan.

Han mener den «økonomiske syklonen» foreløpige ikke har nådd et faretruende høyt nivå. Når en tropisk syklon rammer Hongkong holdes alt stengt hvis det når «nivå åtte». Den økonomiske syklonen er som de kraftige vindene som kommer før selve syklonen og er «nivå tre».

Analytikere som dekker økonomiene i Kina og Hongkong sier ofte at når Kina pådrar seg en liten forkjølelse, får Hongkong lungebetennelse. Den økonomiske veksten i den kinesiske økonomien er den svakeste siden begynnelsen av 1990-tallet. Det er også mistillit hos mange til de offisielle økonomiske statistikkene som publisere

På randen av resesjon

Chan frykter det kan bli langt verre. Han peker på handelskrigen mellom USA og Kina, forstyrrelser i den globale forsyningskjeden og demonstrasjonene i Hongkong.

«Siden første kvartal i fjor har den økonomiske aktiviteten i Hongkong blitt svekket – fra 4,6 prosent, til 0,5 prosent i forrige kvartal. Ser vi på veksten fra kvartal til kvartal var den negativ i siste kvartal», skriver Hongkongs finansminister.

Han hadde budsjettert med en økonomisk vekst i år på mellom to og tre prosent. Nå er denne nedjustert til mellom null og en prosent. I forrige uke blokkerte demonstranter hovedflyplassen i Hongkong slik at flere hundre avganger og ankomster ble kansellert.

«Demonstrasjonene har rammet detaljhandelen, restauranter og reiselivsnæringen. De voldsomme sjokkene fra dette har ført til alvorlige skader på Hongkongs internasjonale omdømme, påvirker bevegelsesfriheten til innbyggerne, forbrukersentimentet – og svekket interessen fra utlendinger til å reise til, gjøre forretninger med og investere i Hongkong», skriver han.

Strategisk tvetydig

Li Ka-shing, som blir sett på som en kombinasjon av de amerikanske milliardærene Warren Buffett og Bill Gates, har kjøpt annonseplass på forsiden av storaviser i finansbyen. Li Ka-shing, som har en formue på 27 milliarder dollar, har gått under navnet «Supermann» i flere tiår.

Annonsen inneholdt setningen «de beste intensjoner kan føre til det verste utfallet». 91-åringen har ikke kommentert demonstrasjonene offentlig eller hva han ønsker med annonsene.

– Jeg tror han bevisst forsøker å være strategisk tvetydig, sier Suki Yiu, som er foreleser i språkvitenskap ved University of Hongkong til Financial Times.

I motsetning til enkelte andre av byens milliardærer, som åpent støtter Kina, har han ikke hatt veldig tette bånd til den kinesiske kommunistledelsen de siste årene.

De to børsnoterte selskapene Li-familien kontrollerer har kun 12,5 prosent av omsetningen fra det kinesiske fastlandet.

Børsverdier på over 5000 milliarder kroner har forsvunnet siden begynnelsen av juli fra Hongkong-børsen.

Mandag er det en oppgang på 1,7 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.