Protestene har fortsatt for fullt i Hongkong de siste dagene – for 13. uke på rad. De i hovedsak unge demonstrantene forlanger frie valg, hvor byens politiske ledelse vil bli valgt av Hongkongs innbyggere, og ikke av en gruppe personer som er utpekt av Kina.

Må tjene to herrer

Carrie Lam er Hongkongs øverste politiske leder og har vært under hardt press i flere måneder – i Hongkong og fra den politiske ledelsen i Kina. Demonstrantene har forlangt hennes avgang.

På en pressekonferanse tirsdag formiddag sa hun det jobbes med å stanse den kaotiske situasjonen i finansbyen, som er på randen av en resesjon.

– Vi må jobbe mot forsoning i samfunnet ved å kommunisere med ulike mennesker. Jeg vet dette ikke blir enkelt, men ved å jobbe sammen kan vi klare det, sa hun i Hongkong.

Sist fredag ble tre ledere av protestene pågrepet. Det er nedlagt forbud mot demonstrasjoner. Forbudet ble brutt i helgen brutt. Flere titusen demonstranter tok til gatene, hvor de kastet steiner, brannbomber og satte fyr på sperringer.

Reuters har publisert et referat fra et opptak av en tale Carrie Lam ga i en lukket forsamling i slutten av august til næringslivstopper. Hun er på gråten flere ganger.

– Hvis jeg hadde et valg ville det første jeg ville ha gjort er å gå av, etter å ha kommet med en dyp unnskyldning, sa hun, ifølge nyhetsbyrået.

Under pressekonferansen avviste hun at har tilbudt seg å gå av, slik Reuters mener hun sa i forrige uke i den konfidensielle samtalen.

– Jeg har aldri tilbudt noen oppsigelse overfor de sentrale myndighetene, sa hun, og understreket at avgjørelsen om å ikke sende oppsigelse til myndighetene i Kina, er helt og holdent hennes egen.

Hun reagerer kraftig på at lydopptaket er lekket til Reuters og sa hun er skuffet på pressekonferansen over at innholdet er publisert og at det er uakseptabelt.

Hongkong har grunnlovsfestet delvis selvstyre fra Kina frem til 2047 under «ett land – to systemer»-avtalen som ble inngått før tilbakeføringen av den tidligere britiske kolonien til Kina i 1997.

– Hongkongs politiske leder må dessverre tjene to herrer – folkerepublikken Kina og folket i Hongkong. Det gjør at det politiske handlingsrommet er svært begrenset, sa hun til næringslivstoppene.

For høy pris å betale

I innlegget tok hun selvkritikk over hva som har skjedd i Hongkong siden begynnelsen av juni. Over 1000 mennesker er arrestert.

– Det er utilgivelig for en politisk leder å ha forårsaket disse store ødeleggelsene for Hongkong, sa Lam.

Hun sa det er usannsynlig at kinesiske sikkerhetsstyrker blir satt inn i Hongkong. Sist dette skjedde var på Den himmelske freds plass for over 30 år siden hvor et stort antall mennesker ble drept. Dette førte til økonomisk boikott av Kina i flere år og svak økonomisk vekst.

– De vet at prisen vil bli for høy å betale. De bryr seg om landets internasjonale profil. Det har tatt lang tid å bygge opp dette, ha en viss innflytelse – ikke bare en stor økonomi. Det er åpenbart ikke noe de planlegger, sa Hongkongs øverste politiske leder.

Samtidig er hun bundet opp til Kinas ønsker.

– Jeg har få alternativer så snart dette nådde et nasjonalt nivå. Det er blitt et spørsmål om suverenitet og sikkerhet. Dessuten er vi midt inne i en enestående spenningsperiode mellom verdens to største økonomier, sa hun med referanse til den eskalerende handelskrigen mellom USA og Kina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.