Mandag brøt demonstranter seg inn i Hongkongs lovgivende forsamling (Legco) og ramponerte lokalene. Politiet lot demonstrantene forlate bygningen før de rykket inn ved midnatt.

USA og EU har kommet med kritiske kommentarer til hvordan lokalmyndighetene i Hongkong og myndighetene har håndtert gatedemonstrasjonene de siste ukene, noe som kan ses på som en støtte for demonstrantene. Dette settes ikke pris på i Kina.

– Det er ekstremt hyklersk for USA og EU å ikke kritisere eller motsette seg volden fra demonstranter i Hongkong. Dette er en dobbeltstandard for dem å si at de respekterer rettighetene til fredelige protester, sier det kinesiske utenriksdepartementets pressetalsmann Geng Shuang.

Han viste blant annet til demonstrasjoner i Frankrike og USA det siste året, hvor politi og sikkerhetsstyrker har slått hardt ned.

– Vi vet alle hvordan politiet i USA og Europa reagerer på vold og håndterer loven, sa han.

– Det verste scenarioet

Hongkong er rangert som en av verdens frieste og mest åpne økonomier. Internasjonale finansinstitusjoner har registrert juridiske selskaper i finansbyen som driver det meste av aktiviteten på det kinesiske fastlandet.

– Kina er forberedt på at det verste kan skje i Hongkong. De vil kjøre en hard linje for å kontrollere situasjonen, sier tidligere professor Wu Qiang ved Tsinghua University i Beijing til Financial Times.

Han tror det er liten sannsynlighet for at kommunistledelsen i Beijing vil akseptere demonstrantenes krav om at Hongkongs administrative leder og representantene i den lovgivende forsamlingen går av.

Kina har plassert egne sikkerhetsstyrker i Hongkong. Disse har foreløpig ikke vært synlige i gatebildet.

«Det verste scenarioet i Hongkong er en intervenering fra kinesiske sikkerhetsstyrker», skriver analyseselskapet Gavekal i en ny rapport.

De tror dette er mindre sannsynlig da det vil føre til en reaksjon fra det internasjonale samfunnet, og USA – som er i en handelskrig med Kina.

«Det vil fjerne Hongkongs rolle som et viktig finanssenter og undergrave Kinas forsøk på å få en handelsavtale med USA. Det er ikke noe som vil få haukene i Washington til å våkne som en kinesisk aksjon i Hongkong», skriver Gavekal.

Ingen panikk

Spørsmålet er hva som skjer fremover. Det var en hard kjerne på rundt 200 unge mennesker som brøt seg inn i den lovgivende forsamlingen. Samtidig protesterte flere hundre tusen fredelig i gatene. Et felles mål er å tvinge Hongkongs leder Carrie Lam til å gå av.

– Forholdet mellom de unge og Lam er blitt nesten ugjenkallelig ødelagt, sier forsker Edmund Cheng Wai ved Baptist University i Hongkong til South China Morning Post.

Det er ingen panikk å spore hos næringslivet i Hongkong eller investorer. Hongkong-børsen har steget med 11,6 prosent i år – mer enn de amerikanske referanseindeksene. En rekke kinesiske og internasjonale selskaper forbereder børsnoteringer i Hongkong i andre halvår.

– Vi er et av Kinas hjemmemarkeder. De kan velger Shanghai eller Shenzhen, eller de kan komme til Hongkong. Det er mange årsaker for dem å velge Hongkong og jeg er trygg på at mange vil, sier børsdirektør Charles Li til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.