Deler av finansmetropolen Hongkong har vært som en slagmark siden de første demonstrasjonene brøt ut i begynnelsen av juni. Undergrunnsstasjoner har holdt stengt etter å ha blitt ramponert. Turister er uteblitt fra byen, og mange innbyggere ønsker å flytte.

«Ikke godt nok informert»

I forrige uke spredte konflikten seg til amerikansk basketball. Sportsdirektør Daryl Morey i basketballaget Houston Rockets sendte ut en kort Twitter-melding:

«Kjemp for frihet. Støtt Hongkong», skrev Morey.

Meldingen ble slettet etter kort tid, men den førte til boikott av amerikanske basketballkamper og -team i Kina. Kinesiske selskaper som samarbeidet med den amerikanske basketballorganisasjonen NBA suspenderte avtaler.

Kamper ble fjernet fra beste sendetid på statskanalen CCTV og strømmetjenester.

Det kinesiske markedet er svært viktig, og det er inngått en rekke milliardkontrakter de siste årene, blant annet med teknologiselskapet Tencent på 14 milliarder kroner.

– Jeg mener Daryl More ikke var godt nok informert da han uttalte seg. Vi har alle ytringsfrihet, men enkelte ganger fører det til konsekvenser når du ikke tenker på andre og bare tenker på deg selv, sa basketballstjernen LeBron James før en kamp i USA på mandag.

LeBron James spiller for Los Angeles Lakers, som var i Kina for å spille oppvisningskamper i forrige uke.

34-åringen er den mest profilerte og kjente basketballspilleren i USA – og den best betalte. Han tjente over 35 millioner dollar i 2018-sesongen. I tillegg kommer sponsorkontrakter med selskaper som Nike, McDonald’s og Beats som innbringer større beløp.

«Reis til Hongkong»

Uttalelsene førte til kraftig kritikk i USA, blant annet fra den republikanske senatoren Josh Hawley, som har vært i Hongkong for å møte demonstranter og politikere denne uken.

«Etter å ha vært i Hongkong, i gatene og sammen med demonstranter er det vanskelig å akseptere denne typen søppeluttalelser. LeBron, forsøker du å oppdatere deg om situasjonen? Hvorfor ikke reise til Hongkong», spurte senatoren på Twitter – direkte henvendt til LeBron James.

Hawley fortsatte med å kritisere Kina og måten de har håndtert situasjonen i Hongkong på.

«Nyhetsglimt: Folk blir skadet, skutt, slått og gasset akkurat nå i Hongkong. Av Kina. Og av kommunistpartiet som NBA er så ivrige etter å glede», skrev han.

Demonstranter i Hongkong har brent trøyer med lagnummeret og navnet til LeBron James denne uken.

– Han forsøkte å velge side – Kinas side, noe som er latterlig. Han er økonomisk ærlig. Dette dreier seg om penger, så enkelt er det. LeBron James bryr seg om penger, sier markedsdirektør Aaron Lee i Hongkong til The Guardian.

Konflikten med Kina kan føre til at lønnstaket for amerikanske basketballspillere vil falle med mellom ti og 15 prosent, sier kilder til Yahoo Sports.

Amerikansk innblanding

Hongkongs politiske leder Carrie Lam avbrøt årstalen til den lovgivende forsamlingen på onsdag etter forstyrrelser fra enkelte representanter. Dette var første gang de møttes siden demonstrasjonene startet i juni.

Lam hadde planlagt å trekke et lovforslag som ville ha tillatt utlevering folk til straffeforfølgelse i Kina. Demonstrantene har satt frem fem krav, blant annet at lederen trekker seg. Det har hun avvist.

Representantenes hus i USA vedtok tirsdag lovforslaget «Hongkong Human Rights and Democracy Act». Dette vil kreve at USAs utenriksminister sikrer at Hongkong beholder sin selvstyrerett og at eksport til Kina av produkter som kan brukes mot demonstranter forbys.

Det kinesiske utenriksdepartementet var raskt ute med å fordømme de amerikanske politikerne som vedtok lovforslaget.

– USA må slutte å blande seg inn i indre anliggende, sa talsperson Geng Shuang på en pressekonferanse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.