Denne uken la Hongkong frem økonomiske statistikker for siste kvartal. Den tidligere britiske kolonien, som ble lovet delvis selvstyre fra Kina frem til 2047, er inne i en dyp resesjon med et fall i den økonomiske verdiskapingen på 4,5 prosent.

Nøkkelindeksen ved Hongkong-børsen nådde det laveste nivået siden 2009 ved inngangen til uken. Men Hang Seng-indeksen har steget med 1000 poeng, tilsvarende 6,5 prosent de to siste handelsdagene. Den er likevel mer enn halvert siden toppen i 2018 da nedturen for Hongkong startet for fullt – 18 måneder før pandemien. Utsiktene blir karakterisert som dystre av flere finansinstitusjoner.

– En betydelig internasjonal motvind vil presse veksten de neste kvartalene, sier Kina-økonom Sheana Yue hos Capital Economics i en kommentar.

Langsiktig risiko

Hongkong har i mange tiår vært et av verdens største og viktigste finanssentre og et knutepunkt til resten av Asia. Over 1200 internasjonale selskaper, ikke medregnet kinesiske storselskaper, har byen som regionalt hovedkontor.

Hongkong har vært stengt for omverdenen under pandemien. Det er først de siste ukene det har begynt å komme lettelser på de strenge koronarestriksjonene.

Byens leder, John Lee, har invitert toppsjefene fra internasjonale finansinstitusjoner som Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, JPMorgan Chase og HSBC til toppmøte. Mange av koronarestriksjonene som resten av innbyggerne lever under, er blitt fjernet for deltagerne.

– Hongkongs overordnede budskap er klart: å skape en forståelse om at byen har gjenåpnet. Den geopolitiske situasjonen har forverret seg raskt de siste par årene. Den politiske situasjonen i Kina har også endret seg. Dette gjør det vanskelig å vurdere den langsiktige risikoen, sier analysesjef Chris Beddor hos Gavekal Dragonomics til Reuters.

Singapore, som er Hongkongs erkerival, har for lengst åpnet grensene. Restriksjonene er fjernet, til tross for at det har vært en oppblussing i antall smittede nylig. Singapore har finpusset strategiene for å tiltrekke seg internasjonal kompetanse, selskaper og kapital.

– Toppmøtet vil sende en klar melding om at Hongkong er tilbake. Dette vil være fyrverkeriet som får internasjonale talenter til å våkne, sier Hongkongs finansminister, Eddie Yue, til South China Morning Post.

Amerikanske sanksjoner

Kina har festet grepet over Hongkong siden demonstrasjonene i 2019. Over 10.000 mennesker ble arrestert og over 1000 ble fengslet. Flere hundre tusen har forlatt byen for alltid, uavhengige aviser er tvunget til å stenge og journalister er arrestert og ilagt lange fengselsstraffer.

Hongkongs leder, John Lee, som er vertskap for toppmøtet, er underlagt amerikanske sanksjoner. Han har også nektet å samarbeide med USA om å innføre sanksjoner mot russiske oligarker som har fått fritt leide for blant annet yachter til Hongkong.

Det er lite som minner om Hongkongs tidligere posisjon i Asia som en trygg havn. Singapore har gått forbi Hongkong på «Global Financial Centres Index», som de siste 16 årene har sammenlignet verdens finanssentre. New York og London topper den siste oversikten.

Deltagerne på toppmøtet har fått kritikk fra amerikanske politikere og menneskerettighetsgrupper.

«Deres tilstedeværelse tjener bare til å legitimere den raske ødeleggelsen som har skjedd av Hongkongs autonomi, frie presse og rettsstaten, av myndighetene i Hongkong, som gjør dette i tett samarbeid med det kinesiske kommunistpartiet», sier demokrater som leder U.S. Congressional-Executive Commission, i en uttalelse.

«Hvitvasker» rettighetsbrudd

Det amerikanske utenriksdepartementet har advart amerikanske selskaper om konsekvensene hvis de bryter amerikanske sanksjoner. Republikanske politikere, som håper å ta kontroll over Kongressen etter mellomvalget i neste uke, har også kritisert finanstoppene som er i Hongkong.

Hongkong Democracy Council, som er etablert i eksil, kritiserer finanstoppenes tilstedeværelse og mener det bidrar til å «hvitvaske» rettighetsbruddene de siste årene.

– Hongkong forsøker å samle støtte, sier organisasjonens leder Anna Kwok til Nikkei Weekly.

Forskere og Hongkong-kjennere mener at det må mer til enn å ønske internasjonale selskaper velkommen. Restriksjonene og det politiske klimaet gjør det vanskelig å få utenlandske spesialister til å ta med familien til Hongkong og bosette seg i byen.

Internasjonale selskaper har svart med lønnsøkninger og bonuser. Direktører kan regne med å tjene i gjennomsnitt 60 prosent mer i Hongkong enn i Singapore i 2022, ifølge en undersøkelse fra rekrutteringsselskapet Robert Walters, som Bloomberg refererer til.

– Vi skal tråle verden over for å tiltrekke oss de beste talentene, sa Hongkongs leder John Lee i en tale i oktober.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.