Telegram er en populær meldingsapp hvor all kommunikasjon er kryptert. Tjenesten er forbudt og blokkert i Kina, Russland og andre land med autoritære regimer.

Telegram er blitt brukt til å organisere demonstrasjonene i Hongkong den siste uken. Tusenvis av mennesker har tatt til gatene denne uken for å forsøke å hindre at politikerne får behandlet en lovendring som muliggjør utlevering til Kina.

Eierselskapet til Telegram har opplevd store tekniske problemer med meldingstjenesten det siste døgnet.

«Vi har opplevd et kraftig DDos-angrep», bekrefter selskapet via Twitter.

DDoS er en form for et tjenestenektangrep hvor målet er å overbelaste nettsteders kapasitet slik at det blir utilgjengelig for brukere. Denne typen angrep kan koordineres sentralt, men det krever tilgang til et nettverk av datamaskiner som er tilkoblet internett.

Koordinert tjenestenektangrep

Grunnlegger og konsernsjef Pavel Durov sier de fleste angrepene kom fra Kina. Det er ikke første gang. Også tidligere har Telegram opplevd det samme når det har vært uro i Hongkong.

«Alle statsstøttede DDos-angrep har sammenfalt med demonstrasjoner i Hongkong, som har vært koordinert på Telegram», skriver Durov.

Telegram har en enklere analogi som forklarer hva som skjer når dataserverne bombarderes med data.

«Se for deg at en hær av lemen som hopper foran deg i køen på McDonald’s og alle bestiller en «whopper» (konkurrerende burger fra Burger King, red.anm.). De ansatte har det for travelt med å fortelle whopper-lemmene at de har kommet til feil sted. Det er så mange av dem at ansatte ikke ser deg og kan ikke ta din bestilling», skriver Telegram.

De ser lyspunkter.

«Alle disse lemenene er der kun for å overbelaste dataserverne og skape merarbeid. De kan ikke ta med seg BigMac og cola. Dataene er trygge», skriver Telegram.

Bruker teknologi smartere

På søndag var over en million mennesker ute i Hongkongs gater. På onsdag ble gater rundt den lovgivende nasjonalforsamlingen sperret av slik at politikere ikke kunne diskutere en lovendring. Dette vil kunne åpne opp for utlevering av personer fra Hongkong til Kina.

Demonstranter har brukt meldingsappene Telegram, Signal og Whatsapp. Alle disse krypterer meldinger. Telegram egner seg best da private grupper kan ha inntil 200.000 medlemmer. Disse tjenestene er ulovlige i Kina.

Under de forrige demonstrasjonene i 2014 ble sosiale medier som Facebook og Twitter benyttet. Dette er åpne tjenester hvor hvem som helst kan se meldinger.

– Folk er blitt smartere i å bruke teknologi og bruker det på en måte som gjør at de ikke avslører seg, sier medieprofessor Lokman Tsui ved Chinese University i Hongkong til South China Morning Post.

Telegram-tjenesten forutsetter at brukerne slår på kryptering. Det er det mange som ikke har gjort. Politiet kan tvinge arresterte til å åpne smarttelefoner med fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjennelse. De kan ikke gjøre det for dem som benytter tradisjonell pinkode.

Den frivillige organisasjonen Keyboard Frontline i Hongkong har publisert en brosjyre som viser hvilke rettigheter innbyggerne har, hvordan de kan bruke elektronisk kommunikasjon på en trygg måte og kommer med anbefalinger.

Kinas president Xi Jinping har ikke uttalt seg om demonstrasjonene, som er de største siden den tidligere britiske kolonien ble tilbakeført for nesten 22 år siden.

Stengt sentrum

Det har vært rolig i Hongkongs gater på torsdag etter voldsomme sammenstøt tidligere i uken. Offentlige kontorer har holdt stengt og større selskaper og butikker har også valgt å holde stengt i frykt for at demonstrasjonene ville fortsette.

Over 80 mennesker ble såret da politi svarte med gummikuler, tåregass, køller og pepperspray. Hongkongs politiske leder Carrie Lam har utsatt behandlingen av lovforslaget, som Kina støtter.

– De forsøker kanskje å utsette behandlingen i håp om at sinnet vil avta. Det vil ikke fungere så lenge de ikke trekker tilbake lovforslaget. Folk er klare til å fortsette dette, sier politiker Raymond Chan Chi-chuen hos partiet People Power til South China Morning Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.