Myndighetene i Beijing har lagt frem et nytt forslag på strenge sikkerhetslover som vil gjelde for Hongkong. Den tidligere britiske kronkolonien ble lovet en betydelig grad av selvstyre og et eget rettssystem ved tilbakeføringen til Kina i 1997.

Hongkong er et av verdens fem største og viktigste finanssentre. Denne statusen kan forsvinne hvis Kina innfører den nye sikkerhetsloven, som blant annet innebærer et forbud mot «forræderi, oppvigleri og løsrivelsesaktiviteter» i byen.

– Det er vanskelig å se hvordan Hongkong kan forbli et finanssentrum hvis Kina overtar, sa Det hvite hus' pressetalskvinne Kayleigh McEnany tirsdag.

Finansinstitusjonen ING skriver i morgenoppdateringen fra Asia at gjenåpningen av økonomier kan bli overskygget av ny spenning mellom USA og Kina.

«Markedsaktører vil følge utviklingen mellom USA og Kina for å se retningen og også se for mulige tegn på en ny bølge av koronasmitte», skriver ING.

– Kina har gjort en stor tabbe

President Donald Trump vurderer sanksjoner mot Kina og Hongkong denne uken. Dette kan komme hvis Folkekongressen godkjenner sikkerhetsloven allerede på torsdag, slik planen er.

– Det er noe dere vil høre mer om de neste… før slutten av uken. Veldig store, tror jeg, sa Trump.

Trumps økonomiske rådgiver kom med en advarsel til Kina tirsdag kveld.

– Kinas har gjort stor tabbe her. Det er ment å være ett land med to systemer. Nå forsøker de å få ett land med ett system. Det vil ha alvorlige økonomiske konsekvenser for Hongkong, sa Larry Kudlow til Fox News på tirsdag.

På spørsmål om denne kan bety slutten på handelsavtalen mellom USA og Kina sier han at han «ikke vil spekulere i det», men legger til det Kina har gjort en «enorm kostbar tabbe» på måten de håndterte koronaviruset på.

– President Trump er så fornærmet at handelsavtalen ikke er så viktig nå, sa Kudlow.

USA og Kina inngikk en «fase 1»-avtalen i midten av januar – idet koronaviruset covid-19 var i ferd med å spre seg. Kina forpliktet seg til å øke importen av amerikanske produkter for å redusere handelsoverskuddet mot USA.

Koronakrisen har kostet den amerikanske økonomien mange ganger mer og Kina har ikke oppfylt sin del av avtalen.

– Folk er desperate

Hongkongs leder Carrie Lam, sikkerhetsministeren og politisjefen mener sikkerhetsloven er nødvendig. Lam sa under en pressekonferanse på tirsdag at byens friheter vil bevares og at det ikke er noen grunn til å frykte at næringslivets friheter trues.

«Kommunistpartiet truer oss med sin militære makt fra alle sider. Deres tomme ord er ikke annet enn et tegn på svakhet. De er redde for Hongkong-folkets makt. Vi må kjempe videre. Det er ikke noe annet valg», skriver forretningsmannen og eieren av Apple Media, Jimmy Lai, på Twitter onsdag morgen.

I et intervju med Fox News sier Lai at den foreslåtte sikkerhetsloven gjør at medier i Hongkong vil dø ut, og at demonstranter som ham selv kan bli arrestert og sendt til Kina.

– Folk er desperate. Vi har to valg. Vi kan enten forlate Hongkong eller forbli og kjempe. Jeg vil bli værende og kjempe, sier han.

Opprørspoliti mot studenter

Onsdag morgen forsøkte demonstranter å blokkere veier og forstyrre trafikken i Hongkongs gater. Det er planlagt demonstrasjoner, hvor blant annet elever og studenter fra skoler og universiteter vil delta. Ifølge lokale medier står 3500 opprørspoliti klare.

«Sikkerhetsloven retter seg mot folkerevolusjonen i Hongkong det siste året og vil bety slutten på folks demokratiske selvstyre og ytringsfrihet. Hongkong-studenter vil ikke kunne snakke fritt i fremtiden, bli gransket for hvert eneste ord de ytrer og trues med fengsel», skriver Hong Kong Confederation of Trade Unions i en uttalelse, som blant annet er delt av den tidligere studentlederen Joshua Wong på sosiale medier.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.