Mens regnet høljet ned over Hongkong den 1. juli 1997 ble det britiske «Union Jack»-flagget erstattet med det kinesiske kommunistflagget. Den britiske kongeyachten «Britannia» forlot havnen med den britiske guvernøren og prins Charles om bord.

Noen mente regnstormene var et symbol på uroen som ville komme fra det kinesiske fastlandet. Andre mente det representerte en høyst nødvendig renselsesprosess og en ny start og rolle for finans- og handelsbyen. 25 år senere er byen blitt endret til det ugjenkjennelige.

– Reiste seg fra asken

Kinas president Xi Jinping ankom Hongkong på torsdag på den første reisen utenfor det kinesiske fastlandet siden Kina for nøyaktig 30 måneder siden bekreftet at en ukjent sykdom hadde smittet fra et ferskmarked i storbyen Wuhan.

– Etter vinden og regnet har Hongkong reist seg fra asken og vist sin sterke vitalitet, sa Xi i en kort tale etter han hadde ankommet byen med hurtigtog fra den kinesiske byen Shenzhen.

Oppholdet i Hongkong er en velkoreografert seanse hvor han har minimal kontakt med byens innbyggere. Gatene i sentrumsområdene hvor Xi og følget skal besøke har vært stengt.

Han reiste tilbake til det kinesiske fastlandet torsdag kveld for å overnatte, før han kom tilbake igjen fredag morgen for å holde en tale.

– Mitt hjerte og sentralregjeringens hjerte har alltid vært hos våre landsmenn i Hongkong. De siste årene har Hongkong gjennomgått ulike alvorlige utfordringer og har beseiret dem alle, sa den kinesiske presidenten.

Fredagens seremoni startet med heising av Kinas og Hongkongs flagg. John Lee ble tatt i ed som Hongkongs nye leder.

– Etter gjenforeningen med moderlandet er Hongkongs befolkning blitt herre over sin egen by, sa Xi fredag.

By i oppløsning

Disse «utfordringene» har vært et sterkt ønske hos en betydelig del av befolkningen om å beholde demokratiske friheter som ikke eksisterer på det kinesiske fastlandet. Hongkong har inntil nylig hatt en fri presse og byen er blitt sett på som en av de mest åpne økonomiene i verden.

Den perioden er over. Frie aviser er blitt tvunget til å innstille virksomheten, demokratiaktivister har flyktet fra byen, det er forbudt å demonstrere og internasjonale selskaper har flyttet regionavdelinger til blant annet Singapore, Taipei og Tokyo.

– Folk har sett at alt har gått i oppløsning foran øynene på dem. Så mange mennesker, både her og andre steder, trodde aldri at dette kunne skje så fort – at Hongkong, frihetene og sikkerheten kunne kollapse slik, sier den tidligere politikeren og fremtredende demokratiaktivisten Emily Lau til Wall Street Journal.

Mediemogulen Jimmy Lai (73), som eide flere aviser og medieorganisasjoner, ble arrestert for to år siden og er dømt til flere lange fengselsstraffer for blant annet å ha «distribuert opprørsk innhold» og «ulovlig samarbeid med utenlandske makter».

Da Hongkong ble tilbakeført til Kina i 1997 utgjorde byens verdiskaping 18 prosent av Kinas bruttonasjonalprodukt. I 2021 var den på like over to prosent.

Nøkkelindeksen ved Hongkong-børsen har falt med nesten 35 prosent siden myndighetene begynte å slå hardt ned på demonstranter i 2018. Hang Seng-indeksen er 42 prosent høyere enn hva den var da Hongkong ble tilbakeført til Kina i 1997.

– Utvanning av selvstyre

Storbritannia og USA kritiserer Kina for brudd på avtalen som ble inngått tidlig på 1980-tallet. Denne skulle garantere at Hongkong fikk en betydelig autonomi fra Kina under «ett land – to styresett».

– Dette skulle markere halvveis inn i 50 år med selvstyre. Nå er det åpenbart at myndighetene i Hongkong og Beijing ikke lenger ser på demokratisk inkludering, grunnleggende friheter og en uavhengig presse som en del av den visjonen, sier USAs utenriksminister Antony Blinken i en uttalelse.

Han viser at myndighetene har fengslet opposisjonen, slått ned på selvstendige medieorganisasjoner, svekket demokratiske institusjoner og utsatt valg.

– Sikkerhetsloven som ble innført av Kina i 2020 har ført til en utvanning av selvstyret. Vi står i solidaritet med folket i Hongkong med et forsterket krav om at deres lovte løfter om frihet gjeninnføres, sier Blinken.

Storbritannia har åpnet opp for at innbyggere som var bosatt i Hongkong i 1997 kan få oppholdstillatelse i Storbritannia og senere statsborgerskap. Flere hundre tusen har benyttet seg av dette tilbudet og flyttet fra Hongkong.

– Australia er fortsatt dypt bekymret over den kontinuerlige erosjonen av Hongkongs rettigheter, friheter og autonomi siden innføringen av en nasjonal sikkerhetslov, sa landets utenriksminister Penny Wong under en reise til Malaysia denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.