Det er i en kronikk i Aftenposten at Tetzschner, som er første nestleder i Stortingets utenrikskomité, mener at Norge må ta en tøffere tone overfor Kina og bli et fristed for demokratiforkjempere fra Hongkong.

– Sammen med andre land bør Norge ta imot intellektuelle og demokratiforkjempere fra Hongkong som på humanitært grunnlag gis opphold, sier han til avisen.

– Vi kan ikke ta imot alle, men vi kan samarbeide med andre nordiske land og for eksempel EU om et slikt tilbud, sier Tetzschner.

Frps utenrikspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde er enig i at Norge bør kunne ta imot dissidenter fra Hongkong, men sier at det da må være en tilsvarende reduksjon av flyktninger fra andre land.

Leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité Anniken Huitfeldt (Ap) ser ikke noen grunn til at den norske regjeringen skal være mindre tydelige i disse spørsmålene enn våre europeiske naboland, men skriver i en tekstmelding til avisen at det gjenstår å se om dette kun er et soloutspill fra Tetzchner.

Denne Hongkong-pensjonisten brøt forbudet
Hongkongs årlige våkenatt for å minnes hendelsene på Den himmelske freds plass forbys for første gang på 31 år.
01:59
Publisert:

– Norge må regne med reaksjoner fra Kina om man følger store deler av den linjen som Michael Tetzschner ønsker, men det er ikke noe automatikk i at Kina vil reagere, sier Hans Jørgen Gåsemyr, Kina-forsker ved Universitetet i Bergen og ved Nupi.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.