– Ja, jeg har satt begge stillingene til disposisjon og vil ta en avgjørelse innen tre dager, sier Seehofer.

Videre sier innenriksministeren at partiet i mellomtiden skal ha møter med Angela Merkels parti CDU mandag, og at han håper de to partiene kommer til enighet. Dersom dette ikke skjer, tyder alt på at Seehofer går av.

Seehofer er uenig med Merkel om håndteringen av flyktninger ved den tyske grensa og kom i konflikt med henne da han varslet at han ville stenge grensa for migranter som fra før var registrert i andre europeiske land. Merkel vil ha en løsning i samarbeid med andre EU-land.

– Resultatløs samtale

Søndag kveld opplyste CSU-kilder at Seehofer planla en kunngjøring om at han vil trekke seg. Da hadde det bayerske partnerpartiet til Merkels CDU sittet sju timer i møte for å drøfte utfallet av EU-toppmøtet, der migrantkrisen ble behandlet.

Et flertall på møtet uttrykte skepsis til beslutningene i Brussel, der EU-toppene blant annet ble enige om at det skal opprettes såkalt kontrollerte mottakssentre i Europa og senere i Nord-Afrika. Merkel har også inngått separate avtaler med en rekke EU-land om retur av migranter som er registeret i andre land.

Fortsetter samtaler

Merkel insisterte lørdag overfor Seehofer på at det EU har bestemt, innfrir kravene hans, men han selv sier at samtalen med Merkel lørdag kveld var resultatløs, og at et flertall på søndagens CSU-møte uttrykte skepsis.

Dersom Seehofer hadde gjort alvor av å stenge grensa mot Merkels vilje, ville han blitt avskjediget. Da ville CSU trukket seg fra regjeringen, og regjeringen ville ha falt. Det er ikke klart hva følgene blir for regjeringen om Seehofer trekker seg.

En talsperson for CDU bekrefter at partiet skal ha samtaler med partnerpartiet igjen tirsdag morgen klokken 8.30.(Vilkår)

Det som politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim peker på her, er helt nytt i norsk politikk
Partiet Rødt oppsummerte før sommeren på Lompa i Oslo.
02:44
Publisert: