Ifølge en pressemelding døde Ginsburg fredag kveld i sitt eget hjem i Washington D.C. Hun har siden sommeren blitt behandlet for kreft i leveren, og dødsårsaken skal være komplikasjoner forbundet med kreft. Da hun fikk diagnosen i sommer, var det sjette gang hun bli diagnostisert med kreft.

I en uttalelse videreformidlet i en rekke amerikanske medier, dikterte Ginsburg følgende til hennes barnebarn Clara Spera noen dager før hun døde:

- Mitt aller sterkeste ønske er at jeg ikke blir erstattet før en ny president er innsatt.

Ginsburg ble valgt som høyesterettsdommer av Bill Clinton i 1993. Hun var da den andre kvinnen i historien som ble valgt til høyesterettsdommer.

- I dag sørger vi, men med tillit til at fremtidige generasjoner vil huske Ruth Bader Ginsburg slik vi kjente henne - en utrettelig og resolutt forkjemper for rettferdighet, sier høyesterettsjustituarius John G. Roberts jr. i en uttalelse.

President Donald Trump har i sin første presidentperiode allerede kunnet utnevne to nye dommere til høyesterett i Neil Gorsuch og Brett Kavanaugh. Med litt over en måned til presidentvalget i USA, får Trump etter Ginsburgs død muligheten til å vippe høyesterett enda mer i konservativ retning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.