Den internasjonale storbanken HSBC bryter tausheten og oppfordrer til en fredelig løsning på den fastlåste situasjonen i Hongkong, melder Bloomberg News.

Det er i en rekke annonser i lokal presse at HSBC ber demonstrantene besinne seg. Storbanken, som er basert i London, har sitt utspring fra Hong Kong and Shanghai Banking Corporation. Halvparten av bankens resultater kommer også fra den tidligere britiskkontrollerte halvøyen.

«Som et selskap med dype røtter i Hongkong er vi svært bekymret for de nylige samfunnshendelsene og tar sterkt avstand fra enhver form for vold og handlinger som forstyrrer samfunnsordenen», skriver banken på kinesisk i den kinesiskspråklige avisen Hong Kong Economic Times.

Banken, verdens største bankkonsern, påpeker også at rettssikkerheten er helt avgjørende for den internasjonale storbyen.

Dyp konflikt

Konflikten mellom demonstranter og lokale myndigheter i Hongkong har eskalert over sommeren, der politiet har tatt i bruk tåregass og vannkanoner, og enkelte demonstranter angivelig skal ha benyttet brannbomber.

Demonstranter sperrer av inngangen til en undergrunnstasjon i Hongkong onsdag.
Demonstranter sperrer av inngangen til en undergrunnstasjon i Hongkong onsdag. (Foto: Kin Cheung/AFP/NTB Scanpix)

Det har også ført til at flyplassen i Hongkong, en av verdens travleste, har vært stengt og hundrevis av avganger er blitt kansellert.

Bakgrunnen for konflikten er at lokale myndigheter har foreslått et direktiv som åpner for at mistenkte kan bli utlevert til fastlands-Kina. Hongkong har imidlertid mer enn 100 års selvstyre, og var under britisk kontroll i nær hele perioden fra 1841 til 1997.

Hongkong-borgerne anser derfor forslaget som nok et forsøk fra Beijing på å undergrave og underkue det lokale selvstyret, og tvinge befolkningen til lydighet.

Sparket toppledere

Tidligere denne måneden ble det kjent at to piloter i det Hongkong-baserte flyselskapet Cathay Pacific måtte gå som følge av deres støtte til demonstrasjonene, etter innledningvis å ha vært permittert. Ytterligere én ansatt er permittert, men skjebnen er uviss.

Kinesiske myndigheter mener de ansatte har satt flyselskapets sikkerhet i fare, blant annet ved å dele passasjerinfo på reisende politi. Hendelsene førte også til at Cathay Pacifics toppsjef og kommersielle direktør gikk av nylig.

Cathay-sjef Rupert Hogg (t.v.) måtte gå. Her med styreleder John Slosar.
Cathay-sjef Rupert Hogg (t.v.) måtte gå. Her med styreleder John Slosar. (Foto: Anthony Wallace/AFP/NTB scanpix)

Hendelsene ses på som tegn til at Beijing strammer skrustikken, og som en advarsel til det lokale næringslivet. Også toppsjefen i nettopp HSBC, John Flint, gikk av denne måneden etter knappe halvannet år i rollen og tre tiår i banken.

HSBC påpekte at den står overfor «utfordrende geopolitikk», og sa derfor at det var nødvendig med en endring i toppledelsen.

«Elsk deg selv»

Så langt har uroen kostet Hongkongs rikeste over 135 milliarder kroner gjennom kraftig børsfall på Hongkong-børsen.

Det har også medført at forventningene til den økonomiske veksten i Hongkong er blitt nedjustert til 0–1 prosent, fra tidligere 2–3 prosent.

Ingen vet hva den endelig kostnaden blir hvis Beijing gjør alvor av truslene om å sende inn troppene som står i beredskap i grensebyen Shenzen.

Kinesiske tropper og militære kjøretøy står oppstilt utenfor Shenzen stadion nær grensen til Hongkong.
Kinesiske tropper og militære kjøretøy står oppstilt utenfor Shenzen stadion nær grensen til Hongkong. (Foto: Martin Pollard/Reuters/NTB Scanpiz)

I forrige gikk Hongkongs rikeste og mektigste, Li Ka-shing (91), også ut i media med helsides annonser der han mer enn antydet at demonstrantene måtte søke sitt eget beste.

«Elsk friheten, elsk toleransen, elsk rettssikkerheten», het det i annonsen som sto på trykk på forsiden av flere lokale Hongkong-aviser fredag.

«Elsk Kina, elsk Hongkong, elsk deg selv. De beste intensjoner kan gi til det verste utfall. Stop sinnet i kjærlighetens navn», het det.

Budskapet var signert «en Hongkong-borger». Bak står altså Li Ka-shing, den sterke mann bak blant annet Hutchison, der han er tidligere styreleder og som sønnen i disse dager styrer.

Bank-støtte

Lokale selskaper har imidlertid vegret seg for å ta side i konflikten, og nær ingen har uttalt seg på noe vis. Beijings behandling av Cathay Pacific antyder at kinesiske myndigheter forventer lojalitet til Kommunistpartiet.

En kvinne passerer en av gatene i Hongkong med hovedkontorene til HSBC og Standard Chartered i bakgrunnen.
En kvinne passerer en av gatene i Hongkong med hovedkontorene til HSBC og Standard Chartered i bakgrunnen. (Foto: Anthony Wallace/AFP/NTB Scanpix)

En annen Hongkong-bankkjempe, Standard Chartered, er også ute med samme budskap som HSBC torsdag.

«Vi er bestemt på å beskytte «ett land, to systemer»-politikken, og å støtte lokale myndigheter (SAR) til effektivt å opprettholde samfunnsordenen og sikkerheten», heter det i en helsides annonse i den Beijing-vennlige avisen Wen Wei Po.

Kinesiske myndigheter har advart om at troppene som står på grensen til Hongkong vil bli sendt inn dersom ikke lokale myndigheter får situasjonen under kontroll og gjenoppretter lov og orden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.