Det kinesiske teknologiselskapet Huawei er i hardt vært i USA. De nye flaggskipsmodellene, blant annet 30 Pro-serien, er ikke tilgjengelig på det amerikanske markedet. USA har lagt press på allierte om ikke å benytte selskapets produkter til utbyggingen av femtegenerasjon (5G) mobilnett.

Huaweis grunnlegger har holdt seg i bakgrunnen for selskapet han etablerte på 1980-tallet – etter en lang karriere i militæret. Siden problemene toppet seg i fjor høst med boikott fra USA og arrestasjonen av hans finansdirektørdatter i Canada har Ren Zhengfei vært mer synlig.

Trump skremmer land og investorer

I et intervju med næringslivskanalen CNBC på mandag både kritiserer og skryter han av president Donald Trump, som har tatt en langt tøffere linje overfor Huawei.

– Donald Trump er en fantastisk president. Skattekuttene han innførte har ført til resultatvekst for selskapene og gitt en vitamininnsprøytning for aksjemarkedet, sier han.

Han kritiserer oppførselen til Trump overfor andre land og utenlandske investorer. Kinesiske investeringer i USA har kollapset siden Trump ble president. En rekke forsøk fra kinesiske selskaper om å foreta oppkjøp i USA er blitt stanset, blant annet i teknologisektoren.

– Hvis president Trump fortsetter med å skremme land og investorer, og tilfeldig anholder folk som er villig til å investere i USA – hvem vil ta sjansen på å investere? De vil bli redde for å bli fanget, sier han.

Datteren sitter i husarrest i Canada og kan bli utlevert til USA.

– Hvis ingen tør å investere i USA, hvordan kan de balansere budsjettunderskuddet? Etter Trump reduserte skattene burde han ha vært vennligere til andre land for å overbevise dem om at USA er et bra sted å investere. Hvis investeringene økte vil den amerikanske økonomien vokse dramatisk, sier han.

Apple-frieri

Huawei-grunnleggeren åpner døren for at Apple kan få lisens til å benytte Huaweis 5G-teknologi i kommende Iphone-modeller, blant annet databrikker for høyhastighets overføring via det kommende 5G-nettet.

– Vi er åpne til Apple i denne sammenhengen, sier han.

Apple utvikler egne databrikker til Iphone-modellene, men har benyttet seg av overføringsteknologi ved å kjøpe modemer fra Intel og Qualcomm. Apple har et svært anstrengt forhold til Qualcomm.

Han skryter av Apples grunnlegger.

– Steve Jobs var fantastisk, ikke fordi han skapte Apple, men fordi han skapte en epoke – mobil internett. Det å si han var fantastisk er en underdrivelse. Han var super-fantastisk, sier han.

Det er 12 år siden Apple lanserte den første Iphone-modellen og ni år siden Huawei kom med sine første smarttelefoner. Huawei har gått forbi Apple på salgsstatistikkene og har som mål å bli verdens største – foran Samsung.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.