I en tale på et universitet i Tokyo tirsdag forklarte Merkel at det pågår en omfattende debatt i Tyskland om mobilgiganten Huawei.

Det kinesiske selskapet er omstridt også i USA, Norge og andre vestlige land. Bakgrunnen er bekymring for at Huawei kan samarbeide med kinesisk etterretning – noe selskapet selv avviser.

Merkel mener det er viktig å ha en dialog med regjeringen i Beijing om saken.

– For å være sikker på at selskapet ikke rett og slett gir alle data som det bruker, til den kinesiske staten, sa hun i talen i Tokyo.

I Norge advarte PST mot Huawei i en ny trusselvurdering som ble presentert mandag. PST-sjef Benedicte Bjørnland påpekte at det er korte forbindelser mellom selskapet og det kinesiske regimet.

Regjeringen har bekreftet at Norge vurderer tiltak for å holde Huawei utenfor byggingen av neste generasjons mobilnett.

Både Telenor og Telia bruker utstyr fra Huawei i 4G-nettet og tester også 5G-utstyr fra den kinesiske it-giganten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Huseier: –Jeg har ikke tenkt på strømprisen siden vi fikk solcellepanelene
Kan gi 18 år med gratis strøm.
02:13
Publisert: