– Hvis det utstyret befinner seg der vi har viktige amerikanske systemer, så blir det vanskeligere for oss å være der som partnere, sa Pompeo under et besøk i Ungarn mandag.

Amerikanske myndigheter er bekymret for at Huawei brukes til å samle inn informasjon for kinesisk etterretning.

Huawei er en av verdens største produsenter av smarttelefoner og telekom-utstyr. I Norge bruker både Telenor og Telia utstyr fra Huawei i 4G-nettet.

Pompeo begynte mandag en reise til flere europeiske land, og etter Ungarn drar han videre til Slovakia og Polen. Ifølge nyhetsbyrået AP håper han å motvirke russisk og kinesisk innflytelse i østeuropeiske land.

Utenriksministeren ønsker blant annet å diskutere avhengighet av russisk energi i Øst-Europa, ifølge amerikanske anonyme kilder. I tillegg vil han diskutere Huaweis rolle.

I Budapest skal Pompeo møte Ungarns kontroversielle statsminister Viktor Orbán, som ofte blir beskyldt for å undergrave demokratiet og liberale europeiske verdier. Orbán er svært kritisk til innvandring – og dermed på linje med Pompeos sjef Donald Trump i dette spørsmålet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Karer, har dere kontroll? Petter Stordalen skal åpne Norges største hotell om kort tid. Rekker bygningsarbeiderne å bli ferdig til åpningsfesten?
02:06
Publisert: