Huawei har i nesten to år vært underlagt sanksjoner fra amerikanske myndigheter. Amerikanske allierte og samarbeidspartnere har vært under press fra å utestenge det kinesiske selskapet fra å delta i utbyggingen av 5G-mobilnettverkene.

Ukomfortabel toppsjef

Svenske Ericsson er blant selskapene som har fått store kontrakter. Dette er en situasjon som Ericssons konsernsjef Börje Ekholm ikke er komfortabel med.

– Ericsson og Sverige er basert på frihandel og muligheten til å drive en fri handel. Fra mitt perspektiv er det viktig at vi har åpne markeder og fri konkurranse, sier Ekholm til Financial Times.

Svenske myndigheter har lagt ned et regelrett forbud for mobiloperatører å benytte teknologi eller produkter fra Huawei eller kinesiske ZTE til utbyggingen av 5G-nettverket. Operatørene må også fjerne eksisterende produkter i mobilnettet innen 2025.

Dette er helt andre krav enn hva resten av EU er blitt enige om, hvor det er anbefalinger og hvor døren holdes på gløtt for samarbeid med kinesiske selskapet.

Huawei har anket den svenske avgjørelsen, noe som sannsynligvis vil føre til at 5G-utrullingen blir forsinket.

– En utsettelse av 5G er en risiko for økonomien. Europe risikerer å havne bak igjen, sier han – med henvisning til 4G-utbyggingen, hvor USA og Kina var raskt ute.

Kinesisk forsprang

Kina ligger langt foran andre land i utbyggingen av 5G-nettverk. Målet var å ha en halv million basestasjoner i løpet av 2020. Ifølge China Daily vil det bli nådd med god margin; det ligger an til 600.000 basestasjoner og nesten 150 millioner 5G-brukere.

Ericsson har fått 5G-kontrakter med Kinas tre mobiloperatører.

– Selv om vi konkurrerer veldig med Huawei samarbeider vi også om industristandarder. Det er viktig å opprettholde det, sier Ericssons toppsjef til Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.